Financiële toestand ziekenhuizen - "Overheid moet onderfinanciering aanpakken" (Zorgnet-Icuro)

De financiële analyse van de ziekenhuizen door Belfius maakt duidelijk dat de meeste algemene ziekenhuizen weinig tot geen financiële ademruimte meer hebben, terwijl ze voor fikse uitdagingen staan. Dat zegt Zorgnet-Icuro, het Vlaams netwerk van zorgorganisaties. Het roept de overheid op om de onderfinanciering aan te pakken, zodat de afhankelijkheid van artsenhonoraria en marges op farmaceutische producten om financieel te overleven, kan afnemen.

Uit de analyse van Belfius blijkt dat 32 procent van de ziekenhuizen verlieslatend is. Het courant resultaat voor alle ziekenhuizen samen bedraagt maar 31 miljoen op een omzet van 15,543 miljard, wat neerkomt op een marge van 0,2 procent. Zelfs een kleine verstoring van de inkomsten kan dus catastrofale gevolgen hebben, klinkt het. Be lfius benadrukt ook dat de evolutie naar ziekenhuisnetwerken broodnodig is, maar niet alles zal oplossen. En dat het huidig systeem van de ziekenhuisfinanciering fundamenteel hervormd moet worden.

Zorgnet-Icuro is het daarmee eens. "Vaak worden de ziekenhuisnetwerken als dé oplossing naar voor geschoven. Om de netwerken echte slaagkansen te geven, is er echter ook een heel nieuw financieringsmodel voor de ziekenhuizen nodig", klink het in een persbericht. Het netwerk vraagt de overheid om een kostendekkend BFM (de rechtstreekse overheidssubsidie aan de ziekenhuizen) te realiseren. Vandaag is die goed voor 36 procent van de omzet, terwijl de farmacie, de medisch-technische diensten en de artsenhonoraria een steeds grotere rol spelen om de rekening te doen kloppen.

"De onderfinanciering moet aangepakt worden zodat de afhankelijkheid van honoraria en marges op farmaceutische producten kan afnemen. Dat betekent eveneens een heroriëntatie binnen de nomenclatuur van prestatiegerichte financiering naar financiering van opdrachten en modules waarbij criteria als multidisciplinaire samenwerking, kwaliteit en performantie van de outcome, richtinggevend zijn", klinkt het. "Bovendien hangt ook de financiering van de pensioenen van de statutair benoemde medewerkers als een zwaard van Damocles boven de ziekenhuizen."

Zorgnet-Icuro vraagt daarenboven om mogelijke hinderpalen voor samenwerking tussen de ziekenhuizen weg te nemen. De 10 miljoen die de Vlaamse overheid in 2020 en 2021 telkens heeft voorzien om de ziekenhuisinfrastructuur te financieren, noemt het netwerk bovendien "ruim ontoereikend".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.