Huisarts aan het woord: Frieda Mast

“Ik vrees dat dit een onnozel verhaal wordt, want veel is er niet te vertellen”, zegt Frieda Mast. We zitten in de eetkamer van de negentiende-eeuwse burgemeesterswoning in Noord-Frankrijk die ze zestien jaar geleden samen met haar echtgenoot kocht. Er woedt een geweldig onweer, een roodbruine modderstroom voert vruchtbare grond de hoofdstraat af, naar het riviertje de Hurtaut en vandaar naar de Oise en de oceaan: erosie in de praktijk! In de landelijke verlatenheid van deze bij ons schier onbekende streek heeft de kersvers gepensioneerde een nieuwe roeping gevonden: de kweek van druiven en pompoenen, de zorg voor een boomgaard. “Vorige zomer hadden we een wonderjaar van kersen, pruimen en abrikozen, elke dag pruttelde er confituur op het fornuis. Dit jaar wordt het niks, het weinige wat eraan hing hebben kwajongens gepikt.”

Artsen en bakkers

“De generatie van mijn ouders had niet kunnen studeren en wilde dat dus zeker voor hun kinderen. Mijn vader ging tot zijn vijftiende naar school. Door zelfstudie zou hij zich desondanks opwerken tot leidend ambtenaar in Berchem. Mijn moeder, die naaister was, gaf haar werk op toen haar enige kind geboren werd. Die doodgewone achtergrond en het feit dat ik van een wijkschooltje kwam, maakten dat ik meewarig bekeken werd toen ze mij inschreven op een meisjescollege waar ze zich erop voorstonden ‘de elite van Vlaanderen’ op te leiden. ‘Ze gaat ons niveau waarschijnlijk niet aankunnen’, ik hoor het ze nog zeggen. Tot hun aller verbazing fietste ik moeiteloos door de Latijn-Griekse. Mijn lievelingsvakken waren Frans, geschiedenis en de klassieke talen. Een verder traject in een van die richtingen trok me wel aan. Toch koos ik voor de wetenschap. Ik was gefascineerd door het menselijke lichaam en hoe dat functioneert. Bovendien had ik in mijn laatste jaar ‘Het hospitaal’ gelezen, de bestseller van Jan de Hartog. Dokter, dat is een mooi beroep, dacht ik, en net als bakkers heb je artsen overal ter wereld nodig.”

> Wenst u hierover meer te lezen, dan verwijzen wij u graag naar de integrale tekst.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.