Hoop op nieuw middel tegen malaria

Een vergeefse zoektocht naar een middel tegen de huidziekte psoriasis lijkt een medicijn tegen malaria op te leveren. Dat meldt het Radboud universitair medisch centrum (Radboudumc) in het Nederlandse Nijmegen. Malaria veroorzaakt 400.000 doden per jaar.

"Het potentiële medicijn, een pantothenamide-molecuul, lijkt heel erg op een molecuul dat van nature voorkomt in de malariaparasiet. Daardoor gebruikt de parasiet het medicijn op vrijwel dezelfde manier in de stofwisseling. Met het grote verschil dat dit molecuul problemen oplevert voor de stofwisseling van de eencellige malariaparasiet, die daardoor sterft", aldus het universitair medisch centrum.

Een enkele dosis van het middel lijkt de ziekte al aan te kunnen pakken, zeggen de onderzoekers. "Bovendien is het goedkoop te produceren en stopt het de overdracht van de malariaparasiet van mensen naar muggen. Daarmee kan het, als het uitgroeit tot een volwaardig medicijn, ook bijdragen aan het uitroeien van malaria."

Voor het middel op de markt kan komen, moet nu klinisch onderzoek worden gedaan om de veiligheid en werkzame dosis vast te stellen.

De eerste verwijzing naar de mogelijkheid om malaria op deze wijze aan te pakken, althans bij kippen, werd door een van de Nederlandse onderzoekers gevonden in een boek uit 1946.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.