Hoge fijnstofconcentraties gemeten in Vlaanderen

In Vlaanderen hebben de gemiddelde fijnstofconcentraties voor PM2.5 (deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer) de drempel van 35 microgram per kubieke meter overschreden. Bij die waarde moet de bevolking worden ingelicht. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) dinsdag.

Vooral in het noorden van het land worden hoge concentraties gemeten. Dat is te wijten aan de opstapeling van luchtvervuiling door de ongunstige weersomstandigheden: een warme luchtlaag boven koudere lucht dichter bij de grond verhindert de luchtverontreiniging te ontsnappen. De luchtkwaliteit wordt verwacht pas woensdagmiddag te verbeteren door de aanvoer van zuivere zeelucht.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling, zoals kleine kinderen, ouderen, astmapatiënten en mensen met de chronische longziekte COPD, wordt aangeraden geen ongewone lichamelijke inspanningen te doen. Omdat de fijnstofdeeltjes zo klein zijn, zullen ze ook binnenshuis dringen.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (25 microgram per kubieke meter) en Wallonië (31 microgram per kubieke meter) wordt de informatiedrempel niet overschreden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.