Helft meer oproepen bij helpdesk eetproblemen

De coronacrisis zorgt voor grotere drukte bij de helpdesk van vzw Eetexpert, het Vlaamse kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen. Het aantal oproepen steeg in de eerste tien maanden van 2020 met meer dan de helft, zo blijkt uit cijfers die CD&V-parlementslid Katrien Schryvers opvroeg bij minister van Welzijn Wouter Beke.

Als partnerorganisatie van de Vlaamse overheid voor eet- en gewichtsproblemen voorziet vzw Eetexpert in een helpdesk voor burgers en hulpverleners. Via deze dienstverlening kunnen ze doorverwezen worden naar een zorgprofessional of voorziening in de buurt.

Toen de coronacrisis losbarstte, besloot de helpdesk de openingsuren uit te breiden en dat bleek ook nodig, aldus Schryvers. In de eerste tien maanden ontving de helpdesk reeds 581 oproepen, tegen 378 in dezelfde periode in 2019 . Vooral in augustus, september en oktober noteerde vzw Eetexpert een piek. In vergelijking met 2019 steeg het aantal met 121,4 procent tot 217 oproepen.

De drukte vertaalt zich ook in meer doorverwijzingen. Tot en met oktober van vorig jaar werden 478 mensen doorverwezen, tegen 262 in dezelfde periode in 2019. De piek situeert zich eveneens in augustus, september en oktober, toen het aantal doorverwijzingen in vergelijking met dezelfde periode in 2019 met 169,9 procent steeg tot 197.

"In reactie op de spanning, stemmingsproblemen en angstklachten die de coronacrisis teweegbrengt, staat bij heel wat mensen ook het eetgedrag onder druk", reageert Schryvers. "De crisis is daardoor een risicofactor voor eetstoornissen en kan ook een zware impact hebben op het herstelproces van al lopende begeleidingen. De cijfers tonen dit ook aan."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.