Verspreid uw gezondheidswijsheid, dien uw project in voor 22 december!

Een significant deel van de bevolking, doorgaans in de lagere sociale klassen, vertoont een gebrekkige gezondheidswijsheid. MSD neemt opnieuw de handschoen op om te vechten tegen dit gebrek aan health literacy, met de tweede editie van HealthNest. Dien uw idee in en win een professioneel coachingprogramma!

Sinds kort loopt HealthNest 2.0, dat mee de strijd aanbindt tegen ‘ongeletterdheid’ op gezondheidsvlak. Vooral wie het al niet breed heeft, wordt immers vaak het slachtoffer van dr. Google: deze bevolkingsgroep gaat bij een kwaaltje al snel te rade op het internet en valt zo niet zelden ten prooi aan vaak foutieve of zelfs onrustwekkende diagnoses. Het ontbreekt haar aan de nodige competentie om het kaf van het koren te scheiden als het gaat om kwalitatieve gezondheidsinfo (1).

Gecoacht naar succes

MSD trekt hier al langer tegen ten strijde en neemt zo zijn maatschappelijke rol als farmafirma volledig ter harte. Vorig jaar kwamen drie interessante winnaars uit de bus: comunicare, ‘meer gezondheid voor elk kind’ en ‘stemmen van hoop’.

Het eerste project was een communicatieplatform dat patiënten die lijden aan aandoeningen van de luchtwegen, beter (persoonlijk) informeert. Het tweede ondersteunt (groot)ouders in hun opvoedingstaken. Het derde (met medewerking van ZNA) ontwikkelde een trainingsmodule voor begeleiding van traumaslachtoffers en overlevenden van mensenhandel.

Drie zeer verdienstelijke winnaars dus uit 21 kandicaten volgens deze procedure: een eerste selectie van negen kandidaten via crowdvoting, een tweede via de jury die hieruit de drie winnende ideeën kiest.

De jury wordt overigens voorgezeten door  professor Stephan Van den Broucke, hoogleraar gezondheidspsychologie en preventie (UCL) en expert in gezondheidswijsheid. Niet minder dan 16 partners (2) ondersteunen HealthNest. Zij zijn van doorslaggevend belang voor de slaagkansen. De bedenkers van de winnende ideeën slepen een professioneel coachingprogramma in de wacht. Tijdens dit programma begeleiden de partners van HealthNest de winnende ondernemers om hun idee of startup verder te verbeteren om zo tot slot succesvol te kunnen implementeren in de maatschappij.

Hebt u in dat verband een innovatief idee? Stuur dan uw kandidatuur en uw project voor 22 december naar dit adres.

(1) Health literacy in Europe: comparative results of the European health literacy survey (HLS-EU). By Sørensen K, Pelikan JM, Röthlin F, Ganahl K, Slonska Z, Doyle G, Fullam J, Kondilis B, Agrafiotis D, Uiters E, Falcon M, Mensing M, Tchamov K, van den Broucke S, Brand H HLS-EU Consortium, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25843827. Publication consulted on 19/07/2019

(2) Het gaat om: de huisartsenverenigingen SSMG en Domus Medica, de Algemene Pharmaceutische Bond (APB), de Vereniging der Coöperatieve apotheken van België (Ophaco), de Belgische Cardiologische Liga, de Stichting tegen Kanker, de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ), het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten, de Christelijke Mutualiteit, de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België, Zorgnet-Icuro, de Belgische Vereniging van Artsen Syndicaten (AbSym/BVAS), Gezondheid en Wetenschap, RMN en het farmaceutisch bedrijf MSD Belgium.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.