Geert Meyfroidt: "Wellicht grootste nachtmerrie uit mijn carrière"

Dokter Geert Meyfroidt (KU Leuven, voorzitter Belgische vereniging Intensieve zorg): “Ik sta wellicht voor de grootste nachtmerrie uit mijn carrière. Tot nu toe denk ik dat we iedereen kunnen redden in die zin dat we de eerst piek zullen aankunnen. We hebben meer bedden intensive care dan in Italië. Weet ik dat 100% zeker? Neen.

"Ons geluk is dat we heel snel gaan opschalen zijn omdat we uit Italië hebben geleerd dat we de epidemie zo groot is dat we er met onze gewone afdelingen niet komen. We maakten alle capaciteit vrij en hebben plannen om nog meer capaciteit vrij te maken. Desnoods kunnen we ook buiten de afdeling intensieve zorg mensen gaan beademen", verklaarde hij op Radio 1.

Pieken eind deze week

"We denken als mensen te makkelijk lineair terwijl de curve exponentieel zal stijgen. Eind deze week of ten laatste begin volgende week zullen we plots naar een piek gaan. In plaats van per één, per twee of per drie zullen we de patiënten per tien, twintig of dertig op onze afdeling krijgen. Tot nu toe denk ik dat we iedereen kunnen redden in die zin dat we de eerst piek zullen aankunnen. We hebben meer bedden intensive care dan in Italië."

"Weet ik dat 100% zeker? Neen. Het zal ervan afhangen van de grootte en de snelheid waarmee de piek zich voordoet. We hebben ongeveer 1.900 ICU-bedden. Voor extra-capaciteit kijken we naar operatiezalen en ontwaakkamers die nu toch hun programma hebben moeten stopzetten en waar zowel goed personeel als apparatuur aanwezig moet zijn. "

Logistieke uitdaging

"Dit is niet alleen een medische, maar vooral een logistieke uitdaging. We zagen in het begin dat de Chinezen vooral massaal ziekenhuizen zijn beginnen bouwen en we dachten dat ze een beetje gek waren maar dat is net het probleem: logistiek. China heeft ook laat gereageerd en ons een tijdje in het ongewisse gelaten. We hebben nu negen dagen voorsprong gekregen op Italië dat overvallen is door het virus. In ziekenhuizen is het dus alle hens aan dek om massaal en gepast te reageren en alles klaar te krijgen voor die piek."

Mondmaskers

"Het tekort aan mondmaskers: daar lig ik letterlijk al de hele week van wakker. De lading maskers die we gemist hebben waren gewone chirurgische maskers, gewone lapjes papier met een lintje aan. Maar die zijn het probleem niet. Het grote knelpunt zijn de hoogtechnologische FFP2-maskers die we nodig hebben als we de patiënten moeten intuberen. We willen geen brandweermannen worden die een brand onbeschermd moeten blussen. Het is toch niet de bedoeling dat we moeten gaan sneuvelen voor het vaderland?”

Om het dreigende tekort aan mondmaskers te counteren, roept Marc Van Ranst via Twitter intussen particulieren op om mondmaskers die zij hebben gekocht, af te geven in een ziekenhuis in de buurt. 

"Beste vrienden, jullie kochten massaal mondmaskers bij de apotheker. Onze verpleegkundigen en artsen hebben deze maskers nu heel hard nodig. Kunnen jullie aub deze dozen afgeven aan de onthaaldesk van jullie ziekenhuis in de buurt? Zo helpen jullie echt jullie gezondheidswerkers! ", tweette hij.

Een grote bestelling van mondmaskers die ons land had geplaatst, is niet geleverd . Mogelijk is er sprake van fraude. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is op zoek naar alternatieven. De komende dagen zou een eerste, beperkte lading maskers moeten aankomen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.