Frank Vandenbroucke: "Huisartsen, zet in op andere praktijkorganisatie"

Op "De dag van de Jonge Huisarts" richtte minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) zich tot de nieuwe generatie huisartsen met de boodschap dat ze het geweer van schouder moeten veranderen: "Zet in op een betere organisatie en samenwerking dus BINNEN en TUSSEN de lijnen."

"De uitdaging waar we vandaag voor staan, is dat we het ons niet langer kunnen veroorloven dat een huisarts helemaal op zijn - of haar - eentje verantwoordelijk is voor de zorg voor alle patiënten", aldus de federale vicepremier.

Zijn analyse klonk niet bepaald nieuw: "De werkdruk is groot, wachtlijsten nemen toe, met patiëntenstop tot gevolg vaak. Tel daarbij de huidige pensioengolf bij huisartsen in Vlaanderen én de piek van de vergrijzing (en dus veel meer chronische zieken) - die er nog moet aankomen - over 20 jaar wanneer jullie jullie praktijk ten volle ontwikkeld hebben - dan is de uitdaging niet min."

Een analyse die eigenlijk niet erg vleiend was voor het beleid van de vorige legislaturen, want deze situatie is het resultaat van jarenlang gebrek aan lange-termijnbeleid.

Minister Vandenbroucke wees er wel op dat men nu al enige tijd inspanningen levert om meer huisartsen op te leiden, maar "we moeten inzetten op een andere praktijkorganisatie om die challenge tot een goed einde te brengen."

Volgens hem kunnen we die uitdaging alleen aan door volop in te zetten op samenwerking binnen de huisartsenpraktijk, met mensen met andere profielen, maar ook door meer samenwerking tussen de huisartsenpraktijk en andere actoren in de gezondheidszorg. Die samenwerking geldt zowel in de eerste als in de tweede lijn: "Met een ziekenhuis, met een woonzorgcentrum, of samenwerking in de onmiddellijke omgeving: met de apotheker, of met de thuisverpleegkundige bijvoorbeeld."

Conclusie voor de minister: "Een betere organisatie en samenwerking dus BINNEN en TUSSEN. Dat model - gebaseerd op die 2 pijlers - is het enige model dat die uitdaging aankan. En samenwerking en praktijkondersteuning moeten ook betekenen dat jullie ook meer tijd kunnen besteden aan waar jullie echt voor opgeleid zijn."

> Huisartsenactie Zaadpluis tegen bureaucratie, 20 jaar later

> Riziv werkt aan federale regeling zorgpunten

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.