Extra geld voor project "Zoet Zwanger", dat vrouwen met zwangerschapsdiabetes opvolgt

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) geeft de Diabetes Liga 124.000 euro extra subsidies voor haar project "Zoet Zwanger". Dat volgt vrouwen met zwangerschapsdiabetes verder op, omdat het risico bestaat dat zij diabetes ontwikkelen. Beke kondigde het extra geld gisteren aan op Wereld Diabetes Dag.

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben een sterk verhoogd risico om diabetes type 2 te ontwikkelen in de jaren na hun zwangerschap. Zo werd bij 6,2 procent van de vrouwen die via "Zoet Zwanger" opgevolgd worden, na zeven jaar diabetes vastgesteld. 

Vrouwen die in het project stappen, krijgen gedurende tien jaar na hun zwangerschap een jaarlijkse herinnering om hun diabetesrisico te laten opvolgen en ze krijgen ook tips voor een gezonde levensstijl. Op die manier hoopt de Diabetes Liga te kunnen vermijden dat de vrouwen diabetes krijgen, of anders die tijdig te ontdekken om complicaties te vermijden. In 2020 werden meer dan 2.100 vrouwen in het project geregistreerd.

"Met de extra steun van de Vlaamse overheid zetten we volop in op de verdere digitalisering van ons project", zegt Paul Deleye, algemeen directeur van de Diabetes Liga. "Zo informeren en connecteren we sneller, efficiënter en doeltreffender met dames met een verhoogd risico op diabetes type 2."

De Diabetes Liga zet op Wereld Diabetes Dag ook de infolijn (infolijn@diabetes.be of 0800 96 333) in de kijker. Iedereen met vragen over diabetes kan er gratis en discreet terecht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.