3.500 manifestanten in Brussel in naam van de gezondheidsvrijheid

Zowat 3.500 mensen, volgens een raming van de politie Brussel Hoofdstad/Elsene, hebben zaterdagnamiddag vanaf 15 uur gedemonstreerd in de Europese wijk in Brussel om te protesteren tegen de schendingen van de fundamentele vrijheden als gevolg van de sanitaire beperkingen om de COVID-19-pandemie te beheersen. Naast veel Belgen stapten Nederlanders en Duitsers mee op.

De demonstranten zonder mondmasker droegen tal van harten mee en slogans voor de vrijheid en tegen vaccinatieplicht en de gezondheids- of coronapas, zoals "Nee tegen de gezondheidsdictatuur", "Stop de onderdrukking van onze vrijheden", "Nee tegen vaccinatieplicht", "Mijn lichaam, mijn keuze "en" Ja tegen democratie. Nee tegen de coronapas" of "Bill Gates-virus is voorbi j".

"Ik ben tegen alles: verplichte vaccinatie, de gezondheidspas en alles wat daarna komt", vertelde Cédric, een 26-jarige Belg. "Er zal daarna nog wel wat gebeuren. Voor mij is alles geregeld en moeten we er nu mee stoppen. We moeten stoppen met de vaccinatie, want we hebben geen zicht op het vaccin. Laat degenen die zich willen laten vaccineren het doen, maar we moeten de keuze aan de mensen laten."

De manifestanten verzamelden tot 16.30 uur in de kleine Wetstraat, waar verschillende toespraken werden gehouden. Daarna trokken ze in stoet door de Europese wijk. Vanaf 18.30 uur werd de samenkomst ontbonden. Er werden geen incidenten gemeld.

Het was de tweede Europese demonstratie voor democratie, georganiseerd door Europeans United in samenwerking met de World Freedom Alliance.

"Geen enkele noodtoestand kan een dergelijke desintegratie van onze democratische rechtsstaat rechtvaardigen", stelt EuropeansUnited.eu in een persbericht. "In veel landen zijn maatregelen genomen zonder tussenkomst van het parlement, maar veel van de maatregelen die momenteel van kracht zijn, zijn gewoon ongrondwettelijk."

Europeans United roept de Europese Unie op om sancties te nemen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.