Eerste huisarts overleden aan covid-19

Na een carrière van bijna vijftig jaar zou huisarts Luc Couvreur (74) op 31 maart met pensioen gaan en zijn dokterspraktijk in het centrum van het West-Vlaamse Lendelede definitief sluiten. Het mocht niet zijn.

Ongeveer een week voor dat afscheid werden hij en zijn vrouw plots ziek. Symptomen van het coronavirus. 

Dokter Couvreur werkte het laatste jaar nog enkel op woensdag en 31 maart zou na een loopbaan van meer dan 45 jaar zijn laatste werkdag worden voor zijn definitieve pensioen. Kort na de lockdown van 13 maart vertoonde hij coronasymptomen en op 21 maart werd hij positief getest.

Eerst werd zijn vrouw opgenomen in het ziekenhuis, een dag later volgde Couvreur zelf. De vrouw haalde het, alhoewel ze er volgens de dochter aanvankelijk het ergst aan toe was.

Dokter Couvreur belandde op intensieve zorg en de laatste twee weken lag hij in een kunstmatige coma. Maandag is hij overleden.

Volgens de huisartsenvereniging Domus Medica is het de allereerste keer dat een huisarts overlijdt aan covid-19.

Dokter Couvreur was lang voorzitter van het plaatselijke Rode Kruis en deed consultaties bij Kind en Gezin. Zijn eerste echtgenote was aanvankelijk verpleegster in Kortrijk. ‘Nadien zijn mijn vader en moeder samen twee jaar in een ziekenhuis in Algerije gaan werken, waar ze vooral bevallingen deden’, zegt zoon Mikaël op De Standaard online. Eenmaal terug in Lendelede, richtte hij zijn eigen dokterspraktijk op.

Hoewel hij al 74 was, bleef huisarts Luc Couvreur nog één dag in de week in zijn dokterspraktijk werken. Omdat hij zijn patiënten moeilijk kon missen. 

Aangeslagen

Collega-huisartsen in de streek reageren aangeslagen op het overlijden. Zeker de oudere generatie, zoals de Roeselaarse huisarts Luc De Keyser. ‘Dokter Couvreur was niet alleen een collega, maar ook een goeie vriend. Hij was altijd gekleed als een Engelse gentleman en had veel humor. Plagend, maar nooit kwetsend.’

Met een groepje van acht – zoals ze zelf zeggen ‘oudere artsen’ – vormden Couvreur en De Keyser een club vrienden die regelmatig afspraken. Een paar jaar geleden moesten ze al afscheid nemen van hun collega Patrick Roelandt (64) uit Izegem, die door een eigen patiënt werd doodgestoken. Enkele anderen van de groep liepan ook al corona op, maar gelukkig zonder veel erg.

De redactie betuigt haar deelneming aan familie en vrienden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.