TranscribeGlass: een bril die de stem zichtbaar maakt

In de wereld van de technologie blijft innovatie verrassen door nieuwe oplossingen te bieden voor alledaagse problemen. In deze optiek is TranscribeGlass ontstaan, een revolutionaire uitvinding om slechthorenden te helpen en communicatie toegankelijker te maken voor iedereen.

"Ondertiteling voor het echte leven", zo omschrijven Madhav Lavakare en Tom Pritsky, de twee uitvinders van TranscribeGlass, hun unieke bril. Deze bril ziet eruit als elke andere bril, met één uitzondering: een klein apparaatje aan de rechterkant vangt op, transcribeert en geeft weer wat er in realtime wordt gezegd. De tekst wordt direct op de rechterlens weergegeven. Deze unieke functie biedt het voordeel dat gebruikers naar de spreker kunnen kijken, in tegenstelling tot toepassingen zoals Otter.ai of Google Live Transcribe, waarbij gebruikers naar een telefoon- of computerscherm moeten staren.

Hoewel TranscribeGlass speciaal is ontworpen voor slechthorenden, reikt het nut veel verder dan dit publiek. Ze kunnen ook worden gebruikt om ondertiteling weer te geven tijdens een film in de bioscoop of tijdens een gesprek in een rumoerige omgeving, zoals een bar. Hoewel de kwaliteit van de weergave nog kan worden verbeterd, met problemen zoals lange woorden die niet op één regel passen, hebben gebruikers al de mogelijkheid om de grootte en positie van de tekst aan te passen.

Een van de uitdagingen voor de uitvinders van TranscribeGlass is om de technologie betaalbaar te maken. Madhav Lavakare en Tom Pritsky, beiden student ten tijde van de ontwikkeling, werden geïnspireerd door het geval van een dove vriend die de school moest verlaten vanwege het gebrek aan aangepaste, vaak dure, hulpmiddelen. In 2017 begon Madhav Lavakare te werken aan het TranscribeGlass-concept met als doel de kosten te verlagen. Het is duidelijk dat de prijs van Google Glass, ongeveer duizend dollar, kan hebben bijgedragen aan de commerciële mislukking ervan. Op 18-jarige leeftijd had hij moeite om investeerders te overtuigen, omdat dit soort technologie minder aantrekkelijk is dan artificiële intelligentie.

Het lot lachte Madhav Lavakare echter toe toen hij Tom Pritsky ontmoette, een jonge slechthorende onderzoeker uit Stanford, Californië. Samen besloten ze het TranscribeGlass-project nieuw leven in te blazen. Ondanks hun bescheiden start produceerde de start-up aan het begin van het jaar 150 modellen, te koop voor de ongelooflijk lage prijs van 55 dollar. Ze waarschuwen echter dat dit niet de definitieve versie is. De uiteindelijke versie, die slechts 30 gram weegt, zal naar verwachting 95 dollar kosten. Dit is nog steeds een betaalbare prijs voor een apparaat dat als doel heeft om "het probleem van gehoorverlies op te lossen", aldus de makers.

Een dovenlerares op Stanford kreeg de kans om de bril te testen en ondanks haar aanvankelijke bedenkingen werd ze verliefd op de innovatie. Ze kan zich nu veel situaties voorstellen waarin de TranscribeGlass nuttig voor haar kan zijn, bijvoorbeeld wanneer iemand haar belt in een wachtkamer.

Bron: France Info

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.