Europa beschermt digitale producten tegen cyberaanvallen

Televisietoestellen, koelkasten, maar ook babyfoons, smartwatches, laptops en wifirouters. De Europese Unie heeft een nieuwe wet klaar om alle digitale toestellen die op de markt worden gebracht beter te beschermen tegen cyberaanvallen.

De onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben donderdagnacht een akkoord bereikt over een nieuwe verordening die ervoor moet zorgen dat alle nieuwe producten cyberveilig zijn. Dat wordt als een cruciale stap gezien in de strijd tegen cybercriminelen.

De wet zal van toepassing zijn op alle producten die rechtstreeks of onrechtstreeks met elkaar of met een netwerk in verbinding staan. Enkel voor producten waar reeds andere cyberveiligheidsvereisten voor bestaan, wordt een uitzondering voorzien. Het gaat dan bijvoorbeeld om medische toestellen en auto's.

Het akkoord moet nog formeel goedgekeurd worden door de Raad en het Parlement. Eens dat gebeurd is, zullen fabrikanten, importeurs en distributeurs 36 maanden de tijd hebben om zich in regel te stellen. Er wordt van hen verwacht dat ze hun producten gedurende de hele levensduur cyberveilig houden. Dat betekent dus ook dat ze geregeld voor veiligheidsupdates zullen moeten zorgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.