De Prevention Days: 21 en 22 november in Brussel

Het volgende evenement in de lifetech-cluster van Hub.brussels vindt plaats in Brussel met de Prevention Days op 21 en 22 november in Factory Forty. De eerste dag in de van vorm een hackathon en de tweede dag bestaat uit conferenties en speedmeetings.

Het doel van de lifetech-cluster is om de belangrijkste spelers in het healthtech-ecosysteem samen te brengen, om de ontwikkeling van innovatieve projecten op het gebied van preventieve gezondheidszorg aan te moedigen en te vergemakkelijken. De lifetech.brussels-cluster alleen al omvat een dertigtal Brusselse bedrijven die reeds actief zijn in de preventieve gezondheidszorg. Daarbovenop is Brussel een zorgomgeving met een hoge concentratie aan ziekenhuizen, waaronder universitaire ziekenhuizen.

Op de eerste dag, 21 november, worden drie challenges georganiseerd:

Uitdaging 1: "Eerste indicatoren" met Rik Vanhoof, directeur van de Belgische Liga voor Cardiologie: De gezondheid van patiënten met hart- en vaatziekten gaat soms achteruit. Als gevolg daarvan houden ze zich minder aan goede gewoonten, nemen hun fysieke activiteiten af... Hoe kunnen we patiënten waarschuwen en hen adviseren om hun arts te raadplegen door verschillende soorten relevante informatie, gegevens en technologieën te combineren?

Uitdaging 2: "Gegevens benutten voor een gezondere levensstijl" met Magali Graindorge, hoofd digitale en data-expertise bij CM. Hoe kunnen we gebruik maken van de gegevens op populatieniveau die door de CM zijn verzameld in combinatie met individuele levensstijlgegevens (bijvoorbeeld afkomstig van een Apple Watch of Fitbit)? Hoe kunnen we een verandering in de richting van een gezondere levensstijl teweegbrengen bij CM-klanten door middel van gepersonaliseerde, gegevensgestuurde (niet-medische) aanbevelingen voor levensstijlverandering, zoals lichaamsbeweging, voedingssuggesties...?

Uitdaging 3: "Referentiestandaarden in preventieve zorg" met Sonia Van Dooren, Hoofd Innovatie - UZ Brussel. Voor zowel ziekenhuizen als start-ups is het gebrek aan terugbetaling een groot obstakel voor de ontwikkeling van preventieve producten en diensten. Hoe kunnen we beginnen met het opstellen van referentienormen voor het testen van op preventie gebaseerde producten, het meten van hun kwaliteit, effectiviteit en economische impact? Hoe kunnen we dan het bewijs verzamelen dat nodig is om de terugbetaling van innovatieve oplossingen te vergemakkelijken?

Interessante onderwerpen
Op de tweede dag, 22 november, zijn er debatten en discussies met Leo Exter, Hack Belgium Labs, en dr. Keith Grimes (UK), consultant in digitale gezondheid en innovatie, die zullen ingaan op de vraag "Van clinicus tot schepper: aanpassen aan de preventieve gezondheidszorgrevolutie".

Laurent Hermoye, CEO van Imagilys, zal het hebben over "een door klanten gefinancierd medisch bedrijf". Erik Schokkaert, emeritus hoogleraar economie aan de KU Leuven, Philippe Michel, kwaliteitsdirecteur (Hospices Civils de Lyon) en Gaétane Thirion, coördinator van het Brusano-project voor geïntegreerde zorg, zullen het hebben over "geïntegreerde zorg en preventie: hoe te voldoen aan de verschillende behoeften van verschillende bevolkingsgroepen".

Tot slot zullen Sarah Scaillet, directeur-generaal van de federale pensioendienst, en Alexandre Vandermeersch, medeoprichter van Evoluno, het hebben over "hoe mensen meer betrokken kunnen worden bij de zorg voor zichzelf".

> Ontdek het programma
> Inschrijven

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.