Domus Medica bouwt infodossier uit voor opvang vluchtelingen in samenwerking met kringen

Domus Medica zocht al contact met de overheid (federaal en regionaal) en bood hulp aan voor de organisatie en coördinatie van en communicatie over de medische zorg voor de vluchtelingen. Huisartsenkringen zullen daarbij betrokken worden 'maar alles is nog zeer pril', luidt het. Een infodossier wordt op poten gezet.

Onder andere op basis van de country-fiche van WHO-Europe noteert DM al enkele mogelijke aandachtspunten:

  • Personen met post-traumatische stress; zowel kinderen als volwassenen.
  • Coronabesmettingen, vooral door het langdurig reizen in dicht opeengepakte treinen, bussen en auto’s.
  • Covid-vaccinatie: onduidelijk is hoe de ‘coverage’ is in de bevolking, het gebruikte vaccin en het aantal inentingen.
  • Mazelen en rubella duiken nog regelmatig op in Oekraïne. Het is dan ook aan te nemen dat een aantal kinderen die ons land binnenkomen deze virussen opnieuw introduceren in gezinnen, opvang of school.
  • Tuberculose kent in Oekraïne een hogere incidentie en prevalentie dan in ons land. De instromers vanuit Oekraïne zullen niet systematisch getest worden op tuberculose, wat wel het geval is voor alle asielzoekers die ons land binnenkomen en (officieel) asiel aanvragen. Via een gerichte bevraging kunnen huisartsen personen selecteren waarvoor een RX-thorax aangewezen is om tuberculoseletsels in beeld te brengen. De reisomstandigheden van deze vluchtelingen vergroten ook de kans om met tuberculose besmet te geraken en pas na 3 tot 6 maanden symptomen te ontwikkelen… Blijvende aandacht voor deze aandoening is dus aan de orde.

Meer info vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.