Di Rupo sluit "bijkomende maatregelen" in Wallonië niet uit

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) sluit niet uit dat zijn regering gedwongen wordt nog "bijkomende maatregelen" voor Wallonië te nemen in de strijd tegen het coronavirus, bovenop die vrijdag werden aangekondigd en de maatregelen rond het Franstalig middelbaar onderwijs. "Het is niet uitgesloten dat ik binnen enkele dagen een nieuwe Waalse regering bijeenroep om bijkomende maatregelen te nemen. Ik weet het nog niet, maar sluit het niet uit", zei hij vandaag op Matin Première (RTBF).

Vrijdagavond kondigde Wallonië strengere maatregelen - een avondklok van 22 tot 6 uur, gesloten auditoria, het stilleggen van de sportcompetities en -trainingen, ... - aan, bovenop de maatregelen die vrijdagochtend door Overlegcomité waren genomen. Zat erdag volgde de Brusselse regering en zondagavond besliste de regering van de Franse Gemeenschap dat het middelbaar onderwijs vanaf woensdag op afstandsonderwijs zal overschakelen. Dat laatste gebeurde op basis van een "alarmerend" rapport van Celeval over het onderwijs. Nog zondagavond kondigde de Vlaamse regering de verlenging aan van de herfstvakantie tot 11 november.

Di Rupo waarschuwde maandag dat deze week extreem moeilijk zal zijn op gezondheidsvlak wegens de evolutie van de COVID-19-epidemie. "We zijn minstens vertrokken voor een dramatische week, terwijl we toelaten dat de mensen nog bewegen (...). Deze week gaat erg moeilijk zijn" wegens de exponentiële groei van het epidemie. "Ik verwacht, jammer genoeg, drama's, onder meer in de ziekenhuizen", benadrukte de Waalse regeringsleider.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.