De stemkampioenen bij artsen en gezondheidsexperts

De Europese, federale en regionale verkiezingen hebben hun oordeel geveld. Enkele (voorlopige) cijfers van het aantal voorkeurstemmen dat artsen en politieke tenoren in de gezondheidszorg haalden. Een niet-exhaustief lijstje dat hier en daar zeker nog geactualiseerd wordt wegens voorlopig.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kreeg 34. 629 voorkeurstemmen achter zijn naam in de Vlaams-Brabantse kieskring. Hiermee is hij koploper van zijn partij. 

Kieskring West-Vlaanderen telt van oudsher een stemmenkampioen bij de CD&V, met lijsttrekker Hilde Crevits, uittredend Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid. Ze scoort nog steeds een indrukwekkend aantal voorkeurstemmen (77.533), maar dat zijn er wel een pak minder dan bij de vorige verkiezingen (130.912).

In kieskring Antwerpen scoorde voor N-VA Els Van Doesburg, ZNA-voorzitter, opmerkelijk vanuit een lijstduwerplaats (24.842 stemmen). Lezer Geert Asman meldt ons intussen ook dat huisarts dr. Lise Vandecasteele (PVDA) verkozen is in het Vlaams Parlement met 9.373 stemmen. "Ze is zeer actief rond dossiers in de zorg", laat hij weten. Ook huisarts Lieve Seuntjens stond op die lijst, op de voorlaatste plaats. Moeilijk om dan verkozen te worden. Ze scoorde toch 2.427 stemmen.

In kieskring Oost-Vlaanderen sleepte dokter Elke Sleurs voor de Kamer als lijstduwer N-VA 10.343 stemmen in de wacht terwijl dokter Louis Ide op de voorlaatste plaats 5.608 kiezers wist te bekoren. Niet voldoende evenwel om te worden verkozen. Op plaats drie van die lijst stond apotheker Kathleen Depoorter, een zeer actief kamerlid dat zich specialiseerde in gezondheidsdossiers. Het legde haar geen windeieren want ze haalde 13.543 stemmen en een plaatsje in de Kamer. Scherpe concurrentie in deze kieskring, want daar figureerde ook dr. Petra De Sutter, federaal vicepremier voor Groen, op de kieslijsten. Met 64.160 stemmen staat ze in de top-tien van de meeste voorkeurstemmen (voorlopig resultaat dat allichtnog iets zal stijgen). Ze klopt er momenteel premier Alexander De Croo (Open VLD) mee, maar ook zijn resultaat is nog voorlopig (60.738).

Voor kieskring Limburg is parodontoloog Frieda Gijbels verkozen voor de Kamer. Haar harde parlementaire werk werpt dus zijn vruchten af want het leverde 20.581 stemmen op op een tweede plaats. Een naam om naar uit te kijken was die van voormalig minister van Welzijn Wouter Beke (cd&v) die nu op de Europese lijst stond, uiiteraard niet helemaal vergelijkbaar met de andere lijsten omdat zijn kandidatuur de provincie oversteeg. Met 146.745 stemmen toonde hij zich tevreden, ook al omdat cd&v zo een tweede zetel kon consolideren in de persoon van Liesbet Sommen.

Wallonië

Dr. Sofie Merckx van haar kant, huisarts, fractieleider in het Federale Parlement, die de PTB-PVDA-lijst aanvoerde voor de federale verkiezingen in Henegouwen, werd verkozen met 18.587 stemmen in het kiesdistrict Henegouwen. 

Dokter Jean-François Galetier, huisarts en burgemeester van Sivry, werd verkozen met 6.317 stemmen bij de federale verkiezingen in Henegouwen voor Les Engagés. Goed nieuws is dat voor de vertegenwoordiging van artsen, die bij deze verkiezingen afscheid nam van dr. Catherine Fonck, een zeer actief Kamerlid. Bij deze partij ook dr. Yves Coppieters, arts en epidemioloog, professor aan de ULB School of Public Health, verkozen met 20.152 stemmen in het kiesdistrict Waals-Brabant.

In Luik sleepte dr. Lucien Bodson (voormalig directeur van dringende medische hulp rampen voor de provincie Luik) op de 4e plaats 7.071 stemmen in de wacht. Niet voldoende evenwel om te worden verkozen.  

Voor de MR kreeg neonatoloog Dominique Haumont, neonatoloog in Brussel, 1.173 stemmen. Onvoldoende voor een zitje. Nog een bekende naam is professor Yvon Englert, gynaecoloog, voormalig rector van de ULB en voormalig decaan van de Faculteit Geneeskunde. Hij stond de PS-lijst in de Kamer voor de federale verkiezingen. Met 3.709 stemmen werd hij niet verkozen. 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Geert Asman

    10 juni 2024

    In Antwerpen: Huisarts Dr. Lise Vandecasteele verkozen in het Vlaams Parlement met 9.373 stemmen, zeer actief rond dossiers in de zorg