"Covid-19 groep voor artsen" vraagt om fysiek contact tussen kinderen toe te laten

De "Covid-19 groep voor artsen", een besloten Facebookgroep van meer dan 16.000 artsen uit alle medische disciplines, roept op om het fysiek contact tussen kinderen zo snel mogelijk opnieuw toe te laten. Kinderen mogen volgens de artsen opnieuw "gewoon" spelen met elkaar: thuis, op school, in speeltuinen en op publiek domein. Dat laat de groep vrijdag weten in een persbericht.

De artsen zien goede redenen om voor kinderen een aparte "gedragscode" op te stellen, waardoor zij als enigen wel dichter dan 1,5 meter bij elkaar mogen komen. Fysiek contact met leeftijdsgenootjes bevordert de ontwikkeling en verlaagt stress bij kinderen. De artsen waarschuwen dat met name bij jonge kinderen en bij kinderen in kwetsbare situaties de negatieve gevolgen van een langduri g gebrek aan stimulerende contacten binnen en buiten de school bijzonder groot zijn.

De dokters pleiten ervoor om in de resterende weken van het schooljaar alle leerlingen van het kleuter- en lager onderwijs weer naar school te laten komen, zonder dat zij altijd op meer dan 1,5 meter afstand van elkaar moeten blijven. "Het versoepelen van deze regel zal de opdracht voor leerkrachten en schooldirecties een stuk haalbaarder maken", luidt het.

"De noden en risico's van kinderen zijn anders dan die van volwassenen. Wij vragen dat er bij elke volgende stap in de exitstrategie expliciet nagedacht en gecommuniceerd wordt over wat er verandert voor kinderen en jongeren", zeggen de artsen. Ze steunen de stapsgewijze exitstrategie, maar pleiten voor meer aandacht voor de specifieke situatie van kinderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.