Coronavirus: "Goed werk Sciensano maar huisartsen zonder voldoende maskers. "(Dr. T. Orban)

Voor Dr. Thomas Orban, voorzitter van de Franstalige wetenschappelijke huisartsenvereniging SSMG, "zullen de huisartsen de crisis onder ogen moeten zien met een onbedekt gezicht bij gebrek aan maskers".

Terwijl huisartsen tijdens hun consultatie geconfronteerd worden met de eerste verdachte gevallen van coronavirus bij hun patiënten, stellen velen zichzelf vragen. Dr. Thomas Orban, voorzitter van de SSMG, erkent dit: "Huisartsen stellen vragen en dat is normaal. Ik zou willen zeggen dat Sciensano goed werk leverde en met de posters om in de wachtkamers te hangen. De kringen hebben ook hun werk gedaan, maar de problemen liggen elders, zoals het gebrek aan maskers."

"Huisartsen zijn nog niet verzekerd van voldoende maskers. Wat gaan ze doen? Ze zullen het virus met 'open vizier' moeten bestrijden. Ik heb de minister van Volksgezondheid nog niet horen zeggen dat ze strategische voorraden maskers heeft voor het verplegend personeel. Ik hoop dat ze alles onder controle heeft."

De termijn en de instellingen

Op het gebied van communicatie wijst hij ook op een aantal mislukkingen "ook al is het op zich niet zo slecht gemanaged": "Er is dus de twijfelachtige incubatieperiode, van 14 dagen dan wel van 14 tot 21 dagen, we weten het niet. Bovendien botst onze institutionele lasagne in het licht van dit soort gezondheidscrises op haar limieten. De federale overheid, het gewest, de gemeenschappen geven ad hoc hun mening... maar het zou dringend noodzakelijk zijn om federaal te centraliseren om alle krachten te coördineren en om een duidelijke en precieze boodschap te hebben omdat er soms een dubbel discours is."

Toename van het aantal raadplegingen

In het licht van de crisis geeft hij aan dat hij "rustig blijft" en herinnert hij ons eraan dat "we vooral de regels van de basishygiëne moeten respecteren". "Hij beseft duidelijk dat volgende week cruciaal wordt. "We zullen niet naast een toename kunnen van consulten en verzoeken van veel patiënten die al dan niet verdacht zijn. "Het coronavirus zal zeker het vakantiegevoel van de weinige artsen die een dag of twee vrij namen, snel doen vergeten!"

> Lees ook: Woekerprijzen mondmaskers op internet - Amazon waarschuwt

> "Huisartsen zijn slecht geïnformeerd"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.