Coronavirus - Geen reden om te panikeren, zegt minister De Block

Het heeft geen enkele zin om te beginnen panikeren over de eventuele verspreiding van het coronavirus in ons land en bijvoorbeeld aan het hamsteren te slaan. Dat benadrukt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). De minister wijst er op dat de autoriteiten de situatie permanent monitoren. Mocht het tot besmettingen in ons land komen, dan kunnen alle stappen worden genomen, zoals een dorp onder quarantaine plaatsen.

"De kans dat het virus ons land bereikt, is reëel", aldus minister De Block dinsdag in De Ochtend. "Waarom zouden wij er niet door gevat kunnen zijn?" De grenzen afsluiten heeft volgens De Block geen zin. "Een virus stopt immers niet aan de grens." Bovendien, zegt de minister, vertoonde de enige Belg die tot nu toe besmet was met covid-19 geen enkel signaal.

Ons land heeft al meer dan 150 mensen getest - allemaal negatief. Mocht er iemand positief op het virus testen, dan zal worden nagegaan met wie hij of zij in contact kwam en wordt ingezet op isolatie. In een ultiem scenario een dorp isoleren, zoals in Lombardije gebeurt, behoort ook tot de mogelijkheden. "Alle stappen kunnen in overweging worden genomen", bevestigt De Block.

Een situatie zoals in Italië kan volgens haar in elk land voorkomen. "Italië had ook voorbereidingen getroffen en toch treedt het virus er op", licht ze toe. Het is wel een virus dat erg besmettelijk is: "vrijdag waren er nog maar 3 besmettingen en gisteren waren het er al 229. Het sterftecijfer is wel niet erger dan bij een gewone griep".

"We blijven er kalm bij", gaat de minister voort. Ze benadrukt dat ons land een grote en kwaliteitsvolle ziekenhuiscapaciteit heeft. Panikeren heeft volgens haar geen zin. Wie voorzorgen wil nemen, raadt ze de gewone hygiënemaatregelen aan. "Wegwerpzakdoeken, meer attent zijn voor handen wassen en misschien wat minder kussen", lacht ze.

In de Kamer vraagt Ecolo-Groen dat de commissie Volksgezondheid snel bijeengeroepen wordt voor een zitting rond het coronavirus. De Kamerleden Laurence Hennuy en Barbara Creemers hebben daarover een brief gestuurd naar commissievoorzitter Thierry Warmoes (PVDA).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.