Commissie opent deur voor beperking Riziv-nummers voor in buitenland gevormde (tand)artsen

In de Kamercommissie Volksgezondheid is een wetsvoorstel goedgekeurd dat het mogelijk maakt om de toekenning van Riziv-nummers voor artsen en tandartsen die in het buitenland gevormd zijn te beperken. Dat gebeurde na maanden discussie, zo meldt de auteur van het voorstel, cdH-fractieleidster Catherine Fonck.

De federale regering legt elk jaar het aantal Riziv-nummers vast voor de in België afgestudeerde artsen en tandartsen, waarmee hun prestaties recht geven op een tussenkomst van de ziekteverzekering. Die contingentering, die de uitgaven voor de sociale zekerheid onder controle moet houden, geldt evenwel niet voor de geneeskundigen die hun diploma in een ander land hebben gehaald.

"Daardoor werden er in 2015 meer Riziv-nummers toegekend aan artsen en tandartsen die in het buitenland gestudeerd hadden dan aan de Franstalige universiteiten: 489 tegen 473", merkt Fonck op in een mededeling.

Het wetsvoorstel voorziet dat als een contingentering van het aantal praktiserende artsen en tandartsen in België nodig blijkt, dat moet gelden voor alle artsen en tandartsen, ongeacht de plaats waar ze hun opleiding gekregen hebben. Indien er geen contingentering nodig is, moet het aantal van de enen of de anderen ook niet ingeperkt worden. Daarnaast maakt het voorstel ook in de toekomst een verhoging mogelijk van het aantal Riziv-nummers voor Belgische artsen en tandartsen, licht de cdH-politica nog toe.

Of het wetsvoorstel ook door de plenaire Kamer raakt, valt nog af te wachten. In commissie stemden enkel het cdH en de N-VA voor, de overige fracties onthielden zich.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.