Bloedvoorraad onder druk door griep en corona, Rode Kruis-Vlaanderen zoekt nu donoren

Rode Kruis-Vlaanderen ziet een stevige terugval in het aantal bloeddonaties. Er zijn sinds begin 2022 zowat 15 procent meer annulaties van bloeddonoren dan in dezelfde periode vorig jaar. Vier op de vijf van de donoren die afzeggen, geven als reden daarvoor ziekte, waarbij het meestal om griep of corona gaat. Om de lage bloedvoorraad weer op peil te krijgen, gaat Rode Kruis-Vlaanderen dringend op zoek naar meer donoren.

Zeker bij de negatieve bloedgroepen staan de reserves op een erg laag peil. Rode Kruis-Vlaanderen lanceert daarom een oproep om een afspraak te maken om bloed te geven. "We moeten nu ingrijpen om die dalende trend zo snel mogelijk te keren. Want ook de algemene instroom van donoren lag in maart 11 procent lager dan in februari", zegt Joachim Deman, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Wie besmet was met griep of corona, mag weer bloed geven na twee weken zonder symptomen. Bloed geven kan vier keer per jaar en telkens met minstens twee maanden tussen. Donoren kunnen daarvoor terecht in dertien donorcentra. Daarnaast zijn er talrijke lokale bloedinzamelingen. 

Meer info op rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.