"Wil de regering nog wel samenwerken met de artsen?" (Johan Blanckaert)

Na de vergadering van het Verzekeringscomité voorspelden de grote lijnen van de begroting een tekort van 41 miljoen euro. Hoewel een aantal middelen op andere manieren konden worden toegewezen (zoals de conventiepremie van €100 miljoen, €62,5 miljoen aan technische correcties.... ) groeit de woede onder artsen... 

Bvas-voorzitter Johan Blanckaert is erg ongelukkig: "Er is geen groei meer. We kunnen de middelen niet vinden voor een nieuw gezondheidsbeleid voor zowel specialisten als huisartsen. Dergelijke budgettaire beslissingen zijn verbazingwekkend. We willen echt weten wat de regering van plan is met de artsen.  Wil de regering echt nog met artsen samenwerken? Ziet ze hen nog als belangrijke zorgverleners voor de gezondheid van de bevolking? Of wil de regering het werk van artsen gewoon overlaten aan alle andere zorgverleners en paramedici?

Kwaliteit van de geneeskunde voor de bevolking

Johan Blanckaert vreest echt voor de bevolking: "De kwaliteit van de geneeskunde zal verloren gaan. De opvolging van de patiënt door de arts is essentieel voor de volksgezondheid en we krijgen niet langer de middelen om op dit niveau goed te werken.

Bvas verwacht echt dat de regering in de komende dagen de rol van artsen in het gezondheidsbeleid zal herbekijken. In dit stadium is het echter niet zeker dat de vakbonden gehoord zullen worden door de regering, en meer bepaald door federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, "die zich nog nooit zo aangetrokken heeft gevoeld tot apothekers als de laatste 12 maanden."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc HERMANS

  08 oktober 2023

  De vraag of de regering nog wil samenwerken met de artsen is een verkeerde vraag.
  De juistere vraag is "Wil deze en andere regeringen nog wel samenwerken met burgers?"
  Kijk naar de reactie van Mevrouw Demir op de verklaring van ettelijke organisaties uit het middenveld. Een schaamteloos beschuldigende reactie aan het adres van de organisaties die zogenaamd "overlegmomenten" afzeggen. Overleg momenten? Een bijeenkomst waar burgers alleen maar horen wat er reeds is beslist? Dat is kennelijk de opvatting van politici van wat een overleg inhoudt.

 • Bart Lelie

  06 oktober 2023

  We moeten als artsen ook durven overwegen om opnieuw apotheekhoudende artsen te worden. Uiteraard enkel de echte geneesmiddelen en niet de bagger die apothekers ook durven verkopen. In elke centralisatie van artsen (huisartsen, specialistencentra, ziekenhuizen) kunnen de consulterende artsen dan de patiënt onmiddellijk voorzien van de juiste medicatie.
  Misschien dat minister Vandenbroucke de artsen dan opnieuw aantrekkelijk zal vinden.

 • Marc DE MEULEMEESTER

  03 oktober 2023

  De Sossen runnen toch een paar officina’s ?