Vooral jonge Nederlandstalige huisartsen optimistisch over eHealth

Het leven van de meeste artsen werd er niet makkelijker op door eHealth, maar de jongere Nederlandstalige vrouwelijke huisarts bekijkt de toenemende informatisering toch meer door een roze bril.

Franstaligen zijn negatiever dan Nederlandstaligen, zegt onze enquête.  Unisono wijten de Vlaamse syndicalisten dat aan de vroegere en betere opleiding in Vlaanderen. Huisartsen zijn positiever omdat ze een toelage krijgen en de specialisten op informaticavlak wat aan hun lot worden overgelaten. Dat de dames tevredener zijn, komt volgens dokter Moens (Bvas) omdat ze zeer gestructureerd en nauwgezet werken, ze houden hun dossiers beter in orde dan de mannen en dat loont op informaticavlak. “Misschien ligt het ook aan de macho-houding van de mannen die de informatisering laten overwaaien, het allemaal niet nodig achten en nu op de blaren moeten zitten”, lacht dokter Hueting (ASGB-Kartel).

Roel Van Giel (AADM) vindt dat eHealth eigenlijk verrassend positief scoort “Zeker bij huisartsen en jongeren merk je dat. De jongeren zijn sneller mee en we willen ook wel voortmaken met die vernieuwingen, maar we moeten tegelijk omkijken om te zien of iedereen volgt.”

Reinier Hueting meent dat informaticavernieuwingen eindelijk deels beginnen te werken, maar intussen haakten velen af af. “Bij de specialisten is het epd in ziekenhuizen dan weer nog grotendeels braakliggend terrein. En dan zeggen huisartsen dat het geen zin heeft om Sumehrs te maken als geen specialisten ze kan openen. Nu beginnen de specialisten al wel eens in de hub te kijken en er zaken uit te halen omdat hun epd dat voor hen sinds kort mogelijk maakt. Anderzijds werken sommige ziekenhuizen die in de hub zonder de data door te sturen naar de gmd-houdende huisarts. Dat zijn weer stappen achteruit.”

Meer in onze papieren editie.

Lees ook: 7/10 huisartsen negatief over administratieve pletwals.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.