Zeven op de tien huisartsen negatief over administratieve pletwals

De eerste resultaten uit onze enquête bij 1500 huisartsen en specialisten geven aan dat zeven op de tien huisartsen nog steeds niet te spreken zijn over de overlast aan administratie.

De administratieve overlast was steeds een steen des aanstoots bij het artsenkorps. We noteren zeker geen verbetering na vijf jaar Michel I. Huisartsen ervaren de pletwals als iets minder verpletterend dan specialisten, maar zijn toc ook voor 70% negatief.

Ook Marc Moens (Bvas) ziet hier amper een lichtpuntje tenzij dan dat een op de tien huisartsen aanstipt dat ze er toch op vooruitgingen. “Voor de huisarts zijn meer inspanningen geleverd dan voor de specialisten en ze worden financieel gecompenseerd. Een huisarts die investeert in zijn eigen informaticapakket heeft nog wel het gevoel dat hij iets kan doen aan de verbetering van de administratieve overlast. Volgens dokter Moens is de parallel tussen de aanzienlijke burn-out bij artsen - hoger dan bij de algemene bevolking – zo klaar als pompwater.  “Mensen zijn nooit meer gerust, weten dat ze langs alle kanten administratief opgevolgd en vervolgd kunnen worden als ze niet in orde zijn.”

Reinier Hueting (ASGB) sluit zich daarbij aan: “’t Is niet omdat we meer elektronische administratie hebben, dat de belasting vermindert. Dat de specialisten nog negatiever reageren, ligt wellicht ook aan de ziekenhuisaccreditatie die extra rompslomp gaf aan de specialisten”, analyseren zowel hij als Roel Van Giel (AADM). Die laatste stipt ook de attesteninflatie aan, nu weer met het attest zonnebanken. Dat specialisten significant meer ontevreden zijn, kan ook liggen aan het feit dat huisartsen dit administratieve gevecht al veel langer gewoon zijn.”

Meer in onze papieren editie.

Lees ook: vooral Nederlandstalige vrouwelijke huisartsen positief over eHealth

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Anthony CORNELISSEN

    09 mei 2019

    Men probeert ons in een voorgekauwd keurslijf te stompen met zoeklijsten waar je nu net niet in vind wat je wil zeggen, en dan maar weer in eigen bewoordingen, wat dan weer niet geapressieerd wordt in de sumher of de automatische FOD documenten. Wij zijn geen robots, maar verstandige levende wezens, die elk een eigen manier van verwoorden en/of communiceren heeft.
    Het ideale programma waar de meerderheid van de artsen zich in kan vinden is m.i. nog niet uitgevonden.
    Misschien eens eerst overleg met de artsen om een consensus te vinden en geen voorgekauwde en onbruikbare lijsten.
    Dr. A. Cornelissen

  • Luc TRIEST

    09 mei 2019

    zal er iets veranderen NEE,zal er men lessen uit trekken NEE
    ZIE MAAR DE WITTE WOEDE BRACHT OOK GEEN BETERSCHAP

    wel valt me op als een arts een fout maakt er blz en foto's verschijnen in de krant,hek ik een foto gezien van derechter die de misdadiger vrij liet NEE?blz aan besteet NEE

    LIGT HET AAN DE JOURNALISTEN OF AAN DE KRANTEN