Vijf over twaalf voor de ‘RDB-weigeraars’? Nog niet… (bijdrage dr. De Baets)

In het artikelBrief ligt klaar voor RDB-weigeraars” (elektronische nieuwsbrief Medi-sfeer dd. 18 oktober 2017) bespreekt de Kartel/ASGB-voorzitter dr. Hueting de belangrijkste topics van de medicomut-zitting dd. 16 oktober, en vermeldt dat er twee brieven zijn opgesteld: “één voor de artsen die vaak aan de verplichte sociale RDB voorbijgaan en één voor artsen die het systeem helemaal niet toepassen”. Dr. Hueting vergeet evenwel het allerbelangrijkste te vermelden.

Hij zegt er namelijk niet bij dat er nog bijna 2.000 artsen zijn die geheel of gedeeltelijk de regeling derde-betaler NIET toepassen, ook al is de maatregel twee jaar geleden afgekondigd en werden zelfs zware sancties voorzien. Dat het Intermutualistisch College haar juiste cijfers nog niet heeft bekendgemaakt doet niet ter zake.

Wat de sancties betreft is hij uiterst vaag: “Er worden in die brieven geen sancties aangekondigd. Men wijst de geadresseerde gewoon op het bestaan van de regelgeving en de toepassing daarvan. Maar er wordt wel een schot voor de boeg gegeven van artsen de RDB helemaal niet toepassen: indien nodig, zullen er sancties volgen.”

De timing van de aankondiging van de brieven is niet toevallig: het Auditoraat van de Raad van State adviseerde om onze derde procedure, namelijk deze tot nietigverklaring van het KB rond de regeling derde-betaler te verwerpen, door te verwijzen naar wat het Grondwettelijk Hof reeds heeft geoordeeld. Wij beschikken echter over een termijn van 30 dagen om een laatste memorie met verzoek tot voortzetting in te dienen en hebben goede redenen om daarvan gebruik te maken. 

Allerlaatste memorie bij de Raad van State op 27 oktober

Bij deze vragen wij dat de Raad van State consequent is en dat hij OOK de twee opmerkingen van het Grondwettelijk Hof opneemt in zijn definitief besluit:

  1. de koppeling tussen de verplichte regeling derde betaler en de toegang tot/toegankelijkheid van MyCareNet.
  2. de waarschuwing richting de minister bij de omzetting van de wet.

In deze complexe materie heeft het Grondwettelijk Hof, meer dan het Auditoraat van de Raad van State, duidelijk nota genomen van de gebrekkige werking van MyCareNet. Hoe moeilijk het kan lopen met eHealth-diensten, wordt nu nog eens bevestigd door de problemen met het (weldra verplichte) elektronisch voorschrift. Op basis van nieuwe feiten verzoeken wij de Raad van State dan ook om het KB te vernietigen onder andere rekening houdend met de door de wetgever beoogde koppeling van de verplichte regeling derde-betaler met de toegankelijkheid van MyCareNet, (zoals benadrukt door het Grondwettelijk Hof). De rechtsbasis om sancties op te leggen zou daardoor erg wankel worden!!!

Hoog tijd om het tij te keren!

Heel wat collega’s laten zich verblinden door het sociale aspect en het onmiddellijke financiële voordeel van de regeling derde-betaler, maar staan onvoldoende stil bij het verplichte aspect ervan. Ook realiseren zij zich niet dat eenmaal het verplichte aspect van de regeling derde-betaler stevig is verankerd is in de wet, de ene verplichting na de andere zal volgen.

Anderen zien dit wel in, maar reageren gelaten, worden moedeloos en overwegen zelfs om vroegtijdig uit het beroep te stappen.

Alle huisartsen moeten beseffen dat het nog niet te laat is om het tij te keren indien ze zich zouden verenigen. Is er één manier die effectiever is dan daadwerkelijk te kiezen voor een syndicaat dat hun onafhankelijkheid écht verdedigt? Een syndicaat dat duidelijke standpunten inneemt en ook consequent doet wat het belooft? Welk syndicaat…? Dat laat ik aan u over. Ik kan enkel getuigen dat het SVH (Syndicaat van Vlaamse Huisartsen) mee gestapt is in het Collectief van eisers en zijn leden zelfs de keuze heeft gegeven om bovenop het jaarlijkse lidgeld een bedrag te storten voor onze rechtszaak. We werden ook gesteund door het VAS (Vlaams artsensyndicaat Oost- en West-Vlaanderen, met zowel huisartsen als specialisten), hoewel het overkoepelend syndicaat een eigen rechtszaak had rond de regeling derde-betaler. Naast de nodige financiële steun leverde het VAS zelfs de broodnodige nieuwe informatie over de manke werking van MyCareNet.

Deze strijd is geen achterhoedegevecht zoals velen denken, maar een voorhoedegevecht dat de komende maand wordt beslecht. En zelfs al volgt de Raad van State onze redenering niet, dan is er nog niets verloren: u kunt zef ook iets doet door aan te sluiten bij een syndicaat dat de machtsverhoudingen in dit land opnieuw in balans brengt. U maakt misschien het verschil. Niet twijfelen, maar doen en wel NU. Ik wil besluiten met een toepasselijk citaat van Winston Churchill in 1940, toen alles verloren leek: “Never was so much owed by so many to so few".

Ik groet u. Alle collega’s en artsenkringen die ons hebben gesteund rekenen ook op u!

Gevestigd in Eeklo, individueel eiser binnen het Collectief van eisers bij het Grondwettelijk Hof en de Raad van State in verband met de verplichte regeling derde-betalende.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Ghislain LEFEVER

    27 oktober 2017

    Was nog wat vergeten.
    Ook mijn generatie huisartsen zijn dikke egoisten.
    Nooit enig collectief besef gehad blijkbaar.
    De huidige generatie, half tijdse huisartsen: ach......hun man eerste verdiener, zij de tweede verdiener.

    Ik wens al deze generaties hun kleinkinderezn en erna nog een gelukkig leven!!!

  • Ghislain LEFEVER

    27 oktober 2017

    Ben één van die 2000.
    Systeem enkel om het de mutualiteiten makkelijker te maken: wij doen hun werk, zij kunnen mensen afdanken.
    Téveel onrechtvaardigheid: mensen met 3 huizen, 3 maal vakantie, dikke BMW , een deel van de DBR is ONRECHTVAARDIG!!

  • Anthony CORNELISSEN

    26 oktober 2017

    Ik pas de regeling 3° betaler al van het begin toe en vind dat zeer gemakkelijk. Ik zit te wachten op de uitbreiding tot de ganse bevolking; geen fiscale boekjes meer, dat spaart mij jaarlijks 750 Euro uit en geen secretariaat voor inning van de fiscale attesten meer, dus het ganse bedrag komt naar mij, geen boekjes meer tellen, dat doet de computer en geen contant geld meer, dus geen mikpunt meer voor overvallers en de ziekenfondsen betalen via dit systeem binnen de 14 dagen, veel minder lang als bij de inningsverenigingen.
    Niets dan voordelen dus.

    Dr. Cornelissen A.