Vaccinatie alleen door apothekers? No go voor ASGB/Kartel

De wet vaccinatie en toediening door apothekers (Covid-19) werd goedgekeurd in de Kamercommissie Volksgezondheid van het federaal parlement. Het ASGB vindt dit geen goed idee. Een zeer hoge vaccinatiegraad, oké. Maar "wij zijn er niet van overtuigd dat vaccinatie door apothekers tegen SARS-COV-2 de vaccinatiegraad sterk zal verhogen. De officina beschikken doorgaans immers niet over genoeg ruimte om de vaccinatie veilig te laten doorgaan."

"Het wetsvoorstel is ook een aanfluiting voor alle huisartsen, specialisten en vrijwilligers. Gedurende meer dan een jaar hebben de vaccinatiecentra op volle toeren gedraaid met de hulp van apothekers, artsen, verpleegkundigen en vrijwilligers. Nu de mogelijkheid geven aan één beroepsgroep om verder te vaccineren is voor ons een brug te ver."

"Het ASGB is wél voor een sterke samenwerking tussen apothekers en huisartsen. In het kader van de Covid-19 pandemie blijft er een belangrijke sensibiliseringstaak weggelegd voor alle actoren. Zowel apotheker, huisarts als specialist moeten patiënten wijzen op de grote voordelen die vaccinatie met zich meebrengen."

"De influenzavaccins worden sinds het vorige jaar zonder voorschrift geleverd.  Dit werkt in principe ook drempelverlagend.  Wij zijn benieuwd of dit ook zal resulteren in een verhoogde vaccinatiegraad tegen griep."

"Die samenwerking kan ook op het vlak van medicatiebewaking in het kader van medisch farmaceutische overleg", stelt het syndicaat voor. "Niet alleen in de woonzorgcentra waar dit structureel aan bod komt maar ook in dossiers van patiënten met een hoge zorgnood en die meerdere geneesmiddelen nemen."

"Het ASGB staat voor samenwerking.  Vaccinatie tegen SARS-COV-2 aan de apotheker overlaten is voor ons niet aanvaardbaar", meent dr. Michel Creemers, co-voorzitter ASGB.

> Voor samenwerkingsmodel (Domus Medica)

> Bvas waarschuwt voor concept vaccinatie apotheker

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.