UZ Leuven: eerste mortaliteitscijfers covid-19 (Geert Meyfroidt)

Het tekort aan beschermingsmateriaal stond vaak een uitgebreid afscheid bij het overlijden van een patiënt in de weg volgens Geert Meyfroidt, voorzitter Belgian Society of Intensive Care Medicine. Dat zei hij vandaag in het Vlaams Parlement voor het eerst de mortaliteitscijfers van het UZ Leuven gaf om dat te bewijzen. "En ik ben er zeker van dat wij niet het enige ziekenhuis in België zijn dat zo'n mooie cijfers kan voorleggen."

Het UZ Leuven verzorgde 493 patiënten met covid-19. Daarvan zijn er 61 overleden. Die sterftecijfers zijn in internationale context indrukwekkend laag, gaf de professor aan. 

Meyfroidt getuigde in de commissie ad hoc voor de Evaluatie en Verdere Uitvoering van het Vlaamse Coronabeleid. "Afscheid is iets waar we normaal heel bewust veel tijd voor nemen", zei de professor. Dat was tijdens de coronacrisis niet mogelijk. "We hebben de families wel elke dag opgebeld, omdat er geen bezoek toegelaten was, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde", aldus Meyfroidt.

Bezoekmoment te kort en te laat

Bij het nakende overlijden van een patiënt werd er wel een bezoekmoment georganiseerd, maar dat was kort en ook laat. "Normaal is dat iets waar je als familie naartoe werkt", zei Meyfroidt. "Een stuk van het probleem was het tekort aan beschermingsmiddelen. Als we daar een overdaad van zouden hebben gehad, hadden we daar liberaler in kunnen zijn. Ik hoop dat dat ook kan vanaf nu."

Wat er deze zomer, in voorbereiding op een mogelijke tweede golf, moet gebeuren, is vooral opleiden, zei Meyfroidt. "Al de rest is lange termijn. Het enige dat we deze zomer kunnen doen om een volgende piek op te vangen, is trainingen geven."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.