Een 40-tal artsenpraktijken failliet in 2018

De federale statistische dienst Statbel heeft vorig jaar 42 faillissementen genoteerd bij artsenpraktijken. Een specifieke situatie waarop De Specialist en MediSfeer enkele weken geleden al de aandacht vestigden en die De Morgen verder uitspitte.

Artsen kunnen pas sinds mei vorig jaar in ons land failliet worden verklaard. Toen trad het nieuwe insolventierecht in werking, dat ook toelaat dat vrije beroepers de boeken toedoen.

Uit cijfers van Statbel die De Morgen opvroeg, blijkt dat er in 2018 in totaal 42 dokterspraktijken dat deden. Het gaat om 13 huisartsen-, 15 specialisten- en 14 tandartsenpraktijken.

"De verhalen tonen aan dat het beeld van de arts met een Ferrari voor zijn villa met zwembad al lang niet meer klopt", zegt Marc Moens, voorzitter van . Bvas.

In totaal waren er 10.000 faillissementen in België, dus zijn is het aantal van de dokterspraktijken eerder bescheiden. Volgens Filip Dewallens, professor gezondheidsrecht (KU Leuven/UAntwerpen) en columnist van De Specialist, komen faillissement vooral door zaken uit de privésfeer, zoals een echtscheiding.

Lees ook: arts in faling: het ondenkbare denkbaar!

Lees ook: falende artsen: het laatste taboe

Lees ook: opvang voor artsen met schulden

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.