Richtinggevende poll VAS over teleconsult: de resultaten

De poll van het Vlaams Artsensyndicaat (Vas) die peilde naar de mening van huisartsen over de teleraadpleging, werd vorige week afgesloten. We deelden u al enkele voorlopige resultaten mee toen de poll nog liep. Intussen zijn de definitieve resultaten bekend.

Aan de poll - die relatief kort liep - namen 128 huisartsen deel. We mogen ook aannemen dat de Vas-leden sterk vertegenwoordigd waren. De resultaten zijn dus indicatief, niet representatief maar zeker de moeite waard in het licht van de voorlopige veranderingen qua terugbetaling op 1 augustus en definitieve veranderingen later, na het advies van de reflectiegroep die zich hierover buigt in opdracht van minister Vandenbroucke. De groep bestudeert de uitwerking van kwaliteitscriteria en de toegankelijkheid voor de patiënt, naast de verschillende financieringsmogelijkheden van deze raadplegingen op afstand.

De voorlopige resultaten worden bevestigd en zelfs versterkt: het merendeel van de respondenten heeft een voorkeur voor een vergoeding per prestatie. Tevens zouden veel huisartsen voor de teleraadpleging zelfs geen remgeld vragen. Bijna 73% is die mening toegedaan.

Ver achterop volgt de optie dat teleraadplegingen enkel forfaitair vergoed mogen worden en alle fysieke raadplegingen per prestatie (12,50%). 

Nog net iets meer dan 10% haalt de keuzemogelijkheid om teleraadplegingen per prestatie te vergoeden mét innen van het remgeld.

De andere opties (enkel forfaitair vergoeden met kleine betaling per prestatie), (teleconsult en fysieke raadplegingen vooral forfaitair vergoeden met klein deel betaling per prestatie) scoorden hooguit enkele procenten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.