Prof. Em. Raymond Hamers, ontdekker nanobodies, overleden

Op 22 augustus is thuis in Sint-Genesius-Rode Prof. Em. Raymond Hamers overleden. Hij was jarenlang professor aan de VUB en ontdekte in 1989 samen met zijn echtgenote Cécile Casterman en met Serge Muyldermans een nieuw soort kleinere antilichamen in het bloed van een dromedaris, later ‘nanobodies’ genoemd. In 2001 leidde dat tot de oprichting van de VUB spin-off Ablynx.

Ablynx is nu een wereldtopper in onderzoek naar geneesmiddelen op basis van nanobodies. Het werd in 2018 voor 3,9 miljard euro werd overgenomen door Sanofi. Raymond Hamers werd geboren op 7 september 1932 en werd 88 jaar.

Dat de antilichamen in het bloed van dromedarissen over unieke eigenschappen beschikken, was een beetje een toevallige ontdekking, zo vertelden Raymond Hamers en Cécile Casterman nog in een interview naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de VUB.  De ontdekking en de daaropvolgende oprichting van de spin-off Ablynx legden de kiem voor een groot succes, maar de onderzoekers lieten het runnen van het bedrijf liever over aan iemand anders om zich te wijden aan wat ze het liefst deden: onderzoek en les geven.

Leerstoel History and Philosophy of Sciences
Die liefde voor onderzoek en lesgeven leidde in 2013 tot de oprichting van de leerstoel History and Philosophy of Sciences aan de VUB. Daarmee wilden Raymond Hamers en Cécile Casterman, die eind 2020 overleed, een antwoord bieden op het ontbreken van een universiteitsbreed vak over ‘de geschiedenis en filosofie van het wetenschappelijk denken’. 

De redactie wenst de familie en vrienden van Raymond Hamers veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.