Pediaters nog zonder zekerheden na bezoek bij De Block

Een vertegenwoordiging van de kinderartsen ging op bezoek bij minister De Block om een aantal problemen voor de laagvariabele zorg van de pasgeborene aan te kaarten. Het kabinet erkent de problematiek, maar deadlines of zekerheden zijn (nog) niet te bespeuren.

Het basisprincipe is volgens de kinderartsen dat de pasgeborene recht heeft op een eigen identiteit en de eventuele problemen bij de geboorte gerelateerd aan de baby zijn niet noodzakelijk gelinkt aan de problemen van de mama. "Met de wet op laagvariabele zorg wordt dat basisprincipe bedreigd", menen de kinderartsen. Dat lieten ze weten aan het kabinet. Ze beklemtoonden de gevolgen van die laagvariabele zorg bij de geboorte en de eerste dagen na de geboorte.

Het kabinet erkent deze problematiek weliswaar en het gaf de opdracht aan het Riziv om prioritair te werken aan een oplossing om moeder en kind als apart individu te beschouwen voor  medische zorg. "De praktische implicaties in het kader van de laag-variabele zorg zijn op dit ogenblik echter nog onduidelijk en bediscuteerbaar", luidt het via de pediaters. "We hebben de verzekering gekregen van het kabinet om bij deze analyses betrokken te worden, zonder duidelijke deadlines of zekerheden", besluiten ze kritisch.

Lees ook: laagvariabele zorg: De Block ontvangt kinderartsen

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.