Waar vind je de actiefste artsen na de pensioenleeftijd?

Henegouwen telt het hoogste percentage artsen ouder dan 65 jaar die nog actief zijn, bijna 18%.
Op basis van de definitie van "actief" - de arts die zich op 1 januari 2018 als zodanig heeft opgegeven en die ten minste één attest voor dat jaar heeft opstelde, splitst het Riziv de cijfers op per provincie van actieve 65-plussers.
We zien dat zich in Henegouwen, de provincies Luxemburg en Luik en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de hoogste percentages concentreren. Aan de andere kant van de schaal staan de noordelijke provincies van het land: Vlaams-Brabant, Antwerpen, Limburg....
(zie tabel onderaan)

Deze tabel richt zich niet alleen op de huisartsgeneeskunde, maar het is alleszins in deze discipline dat zich in 2018 het grootste aantal artsen 65-plussers manifesteerde met de bedoeling om hun praktijk voort te zetten (2.364 volgens het Riziv, tegenover bijvoorbeeld +/- 200 kinderartsen of gynaecologen, +/- 130 cardiologen of radiologen, +/- 45 urologen, longartsen of neurologen.... en dat op een algemeen totaal van bijna 5.000).

'Verlengingen'
De laatste editie van het AViQ-kadaster - begin 2019 gepubliceerd, gegevens 2018 - meldt een regionaal tekort van bijna 190 huisartsen in 60% van de Waalse gemeenten. Een 70-tal huisartsen zou nodig zijn om werkkracht in Henegouwen op peil te houden, een 40-tal in de provincies Luxemburg en Luik. In de motivaties van de huisartsen die "verlengingen spelen" in deze zones, vindt men ongetwijfeld dat men de patiënten niet aan hun lot wil overlaten.
Een gelijkaardige telling van de huisartsen in Brussel, uitgevoerd in 2018 door het Observatoire de la santé et du social, concludeerde dat er verschillen in concentratie tussen de gemeenten bestaan en dat de leeftijdsstructuur een reden tot bezorgdheid was. Tegen 2027 dreigt er een tekort te ontstaan voor de Franstalige huisartsen.

Voor de Nederlandstalige Brusselse huisartsen is dat nijpende tekort al veel langer een feit.

> Lees ook: 18,7% van de actieve huisartsen 65-plus

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.