Eigen nieuw voorschriftmodel Riziv... mag niet afgedrukt worden

Klaar voor een nieuw surrealistisch uitstapje? Volgens het Riziv "kan een dokter die naar onze riziv-site gaat dit sjabloon niet gebruiken om het zelf te printen...".

Het papieren voorschrift moet worden gedrukt op wit papier, staat te lezen, 10,5 x 20 cm, inclusief de familienaam van de voorschrijver, voornaam en riziv-nummer in cijfers en barcodes. Sommige lezers maken zich zorgen: hoe kun je door dit model zelf af te drukken, de barcode reproduceren? Een lezer verwondert er zich ook over dat het beschikbare model op de riziv-pagina's niet het formaat heeft dat wettelijk vereist is....   

Particuliere drukkers, streepjescode

Het Riziv licht toe: eerst en vooral "voorzien we niet langer zelf voorschriftboekjes. Voor papieren voorschriften kunnen "voorschrijvers contact opnemen met een particuliere drukker, terug te vinden via een zoekopdracht op het internet met de term 'afdrukken voorschrift'. Het model op de riziv-site dient gewoon als voorbeeld voor de drukker waarop u een beroep kunt doen."

De streepjescode dan, een weergave van het riziv-nummer, is noodzakelijk, zelfs als de arts een stempel op het voorschrift aanbrengt waarop zijn nummer duidelijk is aangegeven. Een arts die naar onze site gaat "kan dit sjabloon niet gebruiken om het zelf af te drukken zonder rekening te houden met de streepjescode. De barcode moet op het papieren voorschrift worden afgedrukt."

"In het nieuwe papieren voorschriftmodel is hier niets aan veranderd ten opzichte van het oude model. Professionele drukkerijen en softwarehuizen die voorschrijvers software op voorschrift leveren, weten hoe ze de barcode moeten 'vervaardigen' op basis van het riziv-nummer van de voorschrijver."

Het Riziv meldt ook dat gewerkt wordt aan de "de mogelijkheid voor voorschrijvers om hun eigen voorgecodeerde voorschriften met hun naam, riziv-nummer en barcode te drukken via de Myriziv-applicatie." 

Maar het Riziv geeft finaal wel toe dat het model van het voorschrift op zijn site (dat niet beantwoordt aan de wettelijke vereisten) voor verwarring kan zorgen...

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.