Nood aan structurele financiering MS-raadpleging

“Het is tijd voor een structurele financiering van de multidisciplinaire raadpleging (MDR) voor multiple sclerose (MS).” Neurologen uit verschillende ziekenhuizen pleiten voor een erkenning door het Riziv.

Ik ben ervan overtuigd dat MDR voor MS-patiënten de aangewezen aanpak is, zegt professor Bart Van Wijmeersch. “Internationaal bestaat daar ook een consensus over. Maar terwijl multidisciplinaire centra voor andere chronische aandoeningen kunnen rekenen op financiering door het Riziv, geldt dat niet voor ons.” De maatschappelijk werker wordt ter beschikking gesteld door MS-Liga Vlaanderen en dus vrijwel louter gefinancierd door giften. “Voor een MS-verpleegkundige en een psycholoog moeten we als ziekenhuis of neuroloog zelf middelen zoeken, bijvoorbeeld bij farmabedrijven, om zo weinig mogelijk te moeten doorrekenen aan de patiënt. “

Van Wijmeersch pleit voor erkenning vanuit het Riziv: “Duizend euro per patiënt zou volstaan voor opvolging binnen een MDR. Dat is vergelijkbaar met de kost van één maand medicatie.” “Bovendien is de return on investment groot, zegt dr. Guy Laureys (UZ Gent). “MDR biedt geïntegreerde zorg die de socio-economische integratie en levenskwaliteit van de patiënt bevordert.”

De neurologen betreuren dat niet alle patiënten toegang hebben tot een multidisciplinaire raadpleging. Dr. Melissa Cambron: “Enkel in het MS-centrum in Melsbroek en het Centre Neurologique et de Réadaptation Fonctionnelle van Fraiture is er financiële ondersteuning voorzien voor multidisciplinaire zorg voor MS-patiënten.” Dat betekent dat veel mensen niet op regionaal georganiseerde multidisciplinaire zorg kunnen rekenen. “Ze moeten bijvoorbeeld de kost voor een neuropsychologisch onderzoek zelf betalen”, zegt dr. Barbara Willekens: “Terwijl concentratie- of geheugenstoornissen een belangrijk probleem kunnen zijn bij MS. Een MS-care unit of MDR kan trouwens perfect op regionaal of netwerkniveau georganiseerd worden. Dat bewijst het MS-netwerk Antwerpen al.”

Meer info over MDR via www.ms-vlaanderen.be  

Lees ook: multidisciplinaire-raadpleging-bij-ms-werkt.html

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.