Nieuwe voorschriften: zal de patiënt de rekening betalen?

De dag voor 1 februari, de einddatum van de overgangsperiode, stuurt het Riziv een persbericht over ‘het nieuw model van voorschrift’. Het Riziv roept voorschrijvers in allerijl op om het oude model niet langer te gebruiken omdat de patiënt in dat geval geen recht heeft op terugbetaling, in tegenstelling met wat het kabinet De Block gisteren liet weten.

“Ondanks verschillende aankondigingen en gerichte informatie via de gebruikelijke kanalen, is het best mogelijk dat niet alle voorschrijvers goed op de hoogte zijn, alles correct begrepen hebben of zich niet voldoende voorbereid hebben”, aldus het Riziv. “ De overgangsperiode van drie maanden na de invoering van een nieuw model loopt nu zaterdag af. Dat betekent dat voorschriften die vanaf dan nog gemaakt worden op het oude model niet meer geldig zijn voor terugbetaling. De apotheker kan dan de volle prijs aanrekenen.” 

Die ‘volle prijs’ is conform met de toelichtingen van het kabinet De Block in Medi-Sfeer.  Maar volgens de laatste informatie waarover wij op dit ogenblik beschikken, lijkt de ‘uitweg’ waarover de minister het gisteren had -de patiënt stuurt zijn betalingsbewijs dan naar zijn of haar ziekenfonds voor terugbetaling- niet doeltreffend te zijn.

In haar communiqué raadt het Riziv burgers aan om bij elke voorschrift van een arts na te gaan “of een voorschrift wel degelijk opgemaakt is op het vanaf nu enige geldige document”. Het instituut legt ook uit hoe burgers het onderscheid kunnen maken: “Dat kan u makkelijk herkennen aan de vermelding “VAN TOEPASSING VANAF 1 NOVEMBER 2019” of het vak met de vermelding “Einddatum van de uitvoerbaarheid” rechts onderaan.”

Het Riziv wijst voorschrijvers op het bestaan van “een nieuwe functionaliteit ingevoerd via onze webtoepassing MyRiziv: voorschrijvers kunnen hun eigen gepersonaliseerde voorgecodeerde voorschriften afdrukken met daarop hun naam, voornaam, barcode en RIZIV-nummer.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Paul SCHUERMANS

    04 februari 2020

    GROOT gelijk collega Stefan en andere collegae ; we verstikken in de overregularisering ten bate van ..………… ????, NIET onze patienten !!!!!!
    Dr Paul Schuermans MD , FIPP

  • Stefan ORIS

    01 februari 2020

    De minister zou beter zorgen voor één digitaal medisch dossier gekoppeld met één recipe, nu is het in elk ziekenhuis anders en overgecompliceerd en supertijdrovend.
    Specialisten moeten zelf hun digitaal dossier financieren terwijl de huisartsen premies krijgen (???)

  • Ingrid DE PAUW

    01 februari 2020

    Schandalig. Dit in milieuvriendelijke tijden. Al die oude voorschriften zijn weer voor de papiermand.

  • Ingeborg BASTIN

    31 januari 2020

    Ik vind op my Riziv nergens terug hoe je je jeigen voorschriften kunt afdrukken.