Mediterrane voeding, niet alleen een effect op de LDL-cholesterolconcentratie

De studie is uitgevoerd bij 296 hoogrisicopatiënten die sinds minstens een jaar waren opgenomen in de PREDIMED-studie. De onderzoekers hebben de effecten van twee mediterrane voedingen, één met vierge olijfolie (n = 100) en één met veel noten (n = 100), op drie belangrijke functies van de HDL-partikels vergeleken met die van een vetarme voeding (n = 96). Die functies waren het omgekeerde cholesteroltransport, de antioxiderende activiteit en de vaatverwijdende eigenschappen.

Geen van de drie voedingen had significante invloed op de HDL-cholesterolconcentratie, maar ze verhoogden alle drie het percentage grote HDL-partikels, die zouden beschermen tegen atheromatose.

De twee mediterrane voedingen verhoogden de uitstroom van cholesterol (efflux capacity) in vergelijking met de beginsituatie, maar niet in vergelijking met de vetarme voeding.

De mediterrane voeding met vierge olijfolie verhoogde in vergelijking met de vetarme voeding het vermogen van HDL om cholesterol te veresteren, de antioxiderende eigenschappen en de productie van NO, een krachtige vasodilatator, door de endotheelcellen.

Deze studie toont dus aan dat een mediterrane voeding en met name een mediterrane voeding met vierge olijfolie meerdere functies van de HDL-partikels significant verbetert. Nu moeten de mechanismen worden opgehelderd die daaraan ten grondslag liggen, en moet worden onderzocht of ze een rol spelen bij de hartbeschermende eigenschappen die HDL-partikels zouden hebben.

 

Naar et al. A  Hernáez et al. Circulation 2017;135:633-43.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.