Licht op groen voor omstreden centrum hadrontherapie?

Afgelopen maandag stond de goedkeuring voor een centrum hadrontherapie op het programma in het Verzekeringscomité. Niet iedereen bleek even enthousiast bij de behandeling van dit punt. En zeker niet om de wafelijzerpolitiek die op tafel ligt.

Er wordt namelijk sterk getwijfeld van het nut van die investering. Vlakbij onze grens, in Maastricht, wordt al hadrontherapie georganiseerd. Vermits Leuven nu ook een centrum kreeg toegewezen, moet naar goede gewoonte ook het Franstalige landsgedeelte nog een centrum hebben, viel te horen.

Qua rendabiliteit is dat evenwel een ander paar mouwen. Zo werden vorig jaar 36 patiënten voor hadrontherapie naar het buitenland gestuurd. Is België bereid om daarvoor twee peperdure installaties te bouwen als er dan bovendien al eentje staat in Maastricht? 

Regeringscommissaris dr. Bert Winnen zou het Verzekeringscomité de boodschap gegeven hebben "dat iedereen daar toch nog eens goed over moest nadenken." Hij liet het ontwerp-KB en de bijbehorende overeenkomsten alvast niet zomaar passeren.

Leuvense primeur

Intussen pakt Leuven uit met meer cijfer- en studiemateriaal bij de lancering van zijn centrum protontherapie vandaag. De eerste patiënt protontherapie daar wordt verwacht halfweg 2019 in het protontherapiecentrum ParTICLe, naar eigen zeggen een technologisch en architecturaal hoogstandje. De bouwwerken startten vandaag.

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die minder gezond weefsel beschadigt. Twee ondergrondse bunkers voor behandelingen en onderzoek moeten aan uiterst strenge eisen voldoen op het vlak van veiligheid en stralingsbescherming, waardoor de bouw en het ontwerp een hoogtechnologische prestatie is. ParTICLe, kort voor Particle Therapy Interuniversity Center Leuven, is een klinische en wetenschappelijke samenwerking tussen vijf universitaire ziekenhuizen en hun netwerkziekenhuizen.

Dat is een primeur voor ons land, net als de structurele samenwerking over de taalgrens heen. 

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht kwaadaardige tumoren bestraalt, waardoor minder gezond weefsel wordt beschadigd. De therapie is wereldwijd in opmars voor de behandeling van kanker bij patiënten bij wie precisiebestraling belangrijk is, heet het. Doelgroepen zijn  kinderen met kanker, maar ook bij volwassenen met een tumor dicht bij levensnoodzakelijke organen, zoals de hersenen. 

Vandaag moeten patiënten die in aanmerking komen voor protontherapie daarvoor naar buitenlandse centra reizen, meestal naar Heidelberg (Duitsland) en Zürich (Zwitserland). De Belgische overheid vergoedt de behandelkosten, maar voor patiënten is de reis een zware belasting. Halfweg 2019 zullen de eerste patiënten een behandeling in Leuven kunnen krijgen. Geschat wordt dat in België, volgens de huidige standaardindicaties, jaarlijks 150 tot 200 patiënten in aanmerking komen voor protontherapie. Dat aantal kan in de toekomst nog stijgen als er op basis van klinisch-wetenschappelijke studies nieuwe indicaties voor protontherapie bepaald worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.