Is uw praktijk groen genoeg?

Een jonge huisarts in Bretagne, Adeline Marquet, lanceerde voor haar collega's de website "Doc' Durable". Doel: u ertoe aanzetten om uw praktijk duurzaam in te richten zonder te veel poeha.

Een rooster stelt u in staat om kleine en grote milieuvriendelijke maatregelen te evalueren. De site, legt ze uit, is een uitbreiding van haar thesis, die "een belangrijke gezondheidskwestie behandelt die nooit eerder in ons universitaire curriculum aan de orde kwam": de achteruitgang van de planeet.

Doc' Durable kostte twee jaar ontwerptijd voor de jonge huisarts en is zeer praktisch opgevat, gericht op "eenvoudige, doeltreffende en economische initiatieven" voor de consultatieruimte. Ze werden ontwikkeld "door de ISO 26 000-norm - sociale verantwoordelijkheid - toe te passen op medische praktijken", legt de auteur uit, "voordat ze door andere huisartsen werden gecheckt." De site zelf is ontwikkeld in samenwerking met het UZ van Rennes.

Inventaris

Enkele goede milieumaatregelen die worden aanbevolen? We werpen er een blik op. Inleidend stelt de site voor om te beginnen met een inventarisatie volgens 6 hoofdcategorieën: bedrijfsorganisatie, inkoopbeleid, elektriciteit, transport, afval en patiënteneducatie.

Voor inkoop beveelt Doc' Durable bijvoorbeeld aan om gerecycleerd papier te gebruiken voor voorschriften "waarvan de productie 3 keer minder energie en water verbruikt". Of in het geval van onderzoekswatten, om over te schakelen van cellulosewatten naar varianten met een eco-label of 100% gerecycleerd materiaal.

Voor afval benadrukt Doc' Durable het belang om ongebruikte geneesmiddelen terug te nemen voor de apotheek om "het risico op water- en bodemverontreiniging te vermijden". De site nodigt uit om "tijd, energie en broeikasgasemissies te besparen" door intelligent verplaatsingen te beheren, bijvoorbeeld door een een hergroepering van geprogrammeerde, niet-dringende huisbezoeken.

Eens wanneer de praktijk gestart is met een groene aanpak, kunnen de huisartsen/kan de huisarts de geboekte vooruitgang meten door een zelftest waarbij punten worden verzameld op basis van de ondernomen acties.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.