Kan melatonine migraine verlichten?

Melatonine is hoogstwaarschijnlijk een doeltreffend middel tegen clusterhoofdpijn of migraine. Voor de andere types hoofdpijn beschikken we nog over te weinig gegevens om sluitende conclusies te kunnen trekken. 

De optimale dosis melatonine bedraagt:

-      ongeveer 3mg voor migraine;

-      10mg voor clusterhoofdpijn, maar hogere doses kunnen doeltreffender zijn;

-      30mg melatonine was nodig om hemicrania continua (gekenmerkt door ononderbroken hoofdpijn aan één kant van het hoofd, met wisselende intensiteit) te behandelen.

Hoge dosissen melatonine tot 100mg veroorzaakten geen bijwerkingen die schadelijke waren voor de gezondheid.

Aangezien hoofdpijn de biologische klok van 24 uur lijkt te volgen, wordt aangenomen dat melatonine, een nachtelijk hormoon, een mogelijke behandeling zou kunnen vormen, hoewel het momenteel nog gissen is naar het precieze werkingsmechanisme van deze stof.

De slaapkwaliteit van patiënten die melatonine krijgen, is in elk geval beter, wat misschien kan volstaan om een migraineaanval te voorkomen.

Van melatonine is bekend dat het een rol speelt in het biologische dag-en-nachtritme, maar het heeft ook nog andere effecten op het lichaam:

-      werkt ontstekingswerend en pijnstillend dankzij de stimulatie van het immuunsysteem;

-      heeft een antioxiderende werking;

-      speelt een rol bij de regeling van de bloeddruk.

 

Gelfand AA, Goadsby PJ. The Role of melatonin in the treatment of primary headache disorders. Headache. 2016 Sep;56(8):1257-66. doi : 10.1111/head.12862

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.