Kamer keurt maatregelen derde voorschot ziekenhuizen goed

De plenaire Kamer heeft gisteren het licht op groen gezet voor een wetsontwerp dat er onder meer voor moet zorgen dat de overheid maatregelen kan nemen om de continuïteit in de gezondheidszorg te verzekeren tijdens de huidige gezondheidscrisis. Onder meer het derde voorschot voor de ziekenhuizen. Er waren 81 stemmen voor, 18 tegen en 40 onthoudingen.

"Dit is geen algemene pandemiewet", benadrukte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Het is wachten op de conclusies en aanbevelingen van de bijzondere commissie die de aanpak van de coronacrisis tegen het licht houdt, om structureel wetgevend werk te verrichten over hoe op gezondheidsvlak moet worden omgegaan met een crisis.

Derde voorschot ziekenhuizen

Deze wettekst voorziet maatregelen en de wettelijke basis voor die maatregelen die noodzakelijk zijn voor de aanpak van de huidige crisis, en die eventueel gedurende nog enkele jaren kunnen worden opgepikt. Het gaat dus veeleer om punctuele maatregelen, zoals de bevoorrading van medische hulpmiddelen veiligstellen en een regeling voor de financiering van de ziekenhuizen. Het gaat hierbij om een derde voorschot voor de tegemoetkoming die ze krijgen voor de toegenomen kosten en minderinkomsten door de coronacrisis.

De tekst biedt ook een juridisch kader om nieuwe ontwikkelingen inzake testing mogelijk te maken. Het besluit om twee gratis PCR-tests te voorzien voor wie niet de kans heeft gehad op een volledige vaccinatie, zal een toepassing zijn van deze wetsbepaling.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.