e-voorschrift: verplicht, maar ook veralgemeend?

In 2020 zijn we het tijdperk van de verplichte e-voorschriften ingegaan. Het is nog te vroeg om het volume elektronische voorschriften voor/na 1 januari te evalueren, maar wat de APB vaststelt, is dat niet alle artsen, veelal specialisten, zich plooien naar de verplichting.
Hoe ziet het er in de apotheek uit?

De voorzitter van het APB, Alain Chaspierre, schetst een beeld waarin twee aandachtspunten naar voren komen. Bij gebrek aan een perfect stabiel systeem blijft een papieren bewijs noodzakelijk. En over een week of twee zijn de voorschriften van het oude voorschriftmodel niet meer wettelijk afdwingbaar.

Het is nog te vroeg om het volume elektronische voorschriften voor/na 1 januari te evalueren, maar wat het APB vaststelt, is dat niet alle artsen, veelal specialisten, zich plooien naar de verplichting.  "Maar goed, het is niet de rol van de apotheker om te 'polsen' en na te gaan of een bepaalde voorschrijver bij de uitzonderingen zit."
"We moedigen e-voorschrijven aan," vervolgt Alain Chaspierre, "maar bovenal vergeten we niet om patiënten het 'papieren bewijs' terug te geven. Hoewel het idee van totale papierloosheid snel terrein wint in de medische wereld, is bij een computerstoring - van het eHealth-systeem, MyCareNet, de software van de apotheker - dit gedrukte document de enige uitweg voor de patiënt om zijn of haar behandeling te krijgen."

Deadline nakend
Nog een reminder aan de voorschrijvers: vanaf 1 februari moeten oude voorschriftmodellen worden afgeschaft. Dat is morgen, of bijna morgen. "Nog niet alle dokters lijken dat te weten. Of, volgens sterke signalen te velde, sommigen bieden naar verluidt tegenstand en zeggen dat ze eerst de boekjesvoorraad die ze nog hebben, zullen uitputten."
Voor alle duidelijkheid, de APB-voorzitter wijst erop dat de apothekers door het Riziv officieel zijn verzocht om na 1 februari te stoppen met oude voorschriftmodellen. "Dat zou de verantwoordelijkheid bij de apotheker leggen en kan gevolgen hebben voor de terugbetaling. In dit geval mogen we dan nog de wijzigingen waartoe de overheid besloot niet goedkeuren - de klacht van de te korte overgangsperiode is terecht - onze prioriteit moet de continuïteit van de patiëntenzorg zijn."
Vandaar het verzoek aan de artsen om zo snel mogelijk hun overstap te overwegen naar het nieuwe model, om te voorkomen dat hun patiënten niets in de apotheek krijgen afgeleverd. "Het nieuwe model kunnen ze nu met hun naam en persoonlijke streepjescode afdrukken via MyRiziv."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Paul SCHUERMANS

  22 januari 2020

  en wat als collegae extra-muros medisch advies gekoppeld aan farmacotherapeutisch voorschrift verlenen ; nemen we onze digitale e-health infrastructuur mee ? ; aieaieai : hoe kan men een zo mooi beroep zooooooo overheidswege zo versmachten ; bvb mijn dochter is ziek thuis : ik evalueer haar en schrijf een farmacotherapeutische behandeling voor ; snel , efficient voorschriftje en naar dichtstbijzijnde apotheker ……… neen hoor , dat is te eenvoudig , te practisch , te efficient …….. we maken het moeilijker : ik installeer ook thuis mijn e-health systeem !? ; voor alle duidelijkheid , in mijn privaat initiatief is alles electronisch up to date ; laat beide systemen toch harmonisch naast elkaar bestaan !
  Dr P Schuermans MD , FIPP , LSM

 • Paul SCHUERMANS

  22 januari 2020

  Begrijp zoooooo goed de reacties van de diverse collegae !!!!!!; zijn er in de gezondheidszorg geen prangerende problemen op te lossen op basis van een "GEDOCUMENTEERD " en "ERVARINGSDESKUNDIG " gezond inzicht ??
  Sluit me aan bij alle reacties van de overige collegae ; maar onder het motto : "waarom eenvoudig houden als het moeilijk ook kan" gaan we enthousiast verder bij het logisch-practisch organiseren van de Belgische gezondheidszorg ; een van de meest geviseerde beroepsgroepen zal willens nillens de beslissingen van mensen , nooit in aanraking gekomen met een patient, wel moeten volgen ; wordt de patient hier beter van ????
  Dr Paul Schuermans MD,FIPP,LSM ……….. tja de juiste personen op de juiste plaatsen he

 • Marleen VAN LANGENHOVE

  22 januari 2020

  WAT INGEVAL VAN GEEN PRAKTIJK MEER ? EN GEEN ONDERSTEUNING DOOR ZIEKENHUIS ?

 • Frederic PROOT

  19 januari 2020

  Fre P root reumatoloog (63 jr)
  Oude voorschriften geldig vanaf...nieuwe geldig tot...twordt hier stilaan Absurdistan ipv België.voorschrift overtijd,opnieuw bij de dr en raadpleging betalen:besparen noemen ze
  dat !?
  Ben 6 maanden te jong,dan toch maar electronisch voorschrijven ,pf,ok dan maar,doen.
  Heb me hiervoor gewend tot Mediris en mijn hoed af voor die mensen!!!op een half uurtje
  Programma op iPad en zeer gebruiksvriendelijk ,simpel.2x proberen en weg ermee.
  Heb het moeilijker met aanvragen terugbetaling v bepaalde geneesmiddelen,bvb biologicals waarbij voor eenzelfde product 4!verschillende formulieren bestaan(psoriasisartritis tot 3 gewrichten en meer dan 3,enz...gewoon belachelijk )!en waarom? Ik ben me er toch v bewust dat het betaald wordt met onze belastingen ...ga het niet voorschrijven indien niet nodig.en ik heb bovendien ervaren dat veel v deze aanvragen verwerkt werden door NIET medisch geschoold personeel !!Absurdistan bis.
  Draait opnieuw om postjes zeker?!
  PS:electronisch voorschrijven volgend leeftijd:alle Belgen gelijk voor de wet en de regeltjes,nee dus.
  Heureusement que le ridicule ne tue pas,er zouden hier al veel v die beslisnemers onder de grond liggen!!waar ist gezond verstand in hemelsnaam naartoe?
  Nog een prettige zondag gewenst,kga wandelen met mijn hond,die is tenminste nog logisch....

 • Frans DE PRINS

  19 januari 2020

  Beste,
  Ik kreeg volgende mail van Aqtor, Antwerpseweg 49, Geel.
  Ik heb een borstprothese afgeleverd aan Mevr. X. Mevrouw X had een elektronisch voorschrift dat u heeft voorgeschreven. Dit kunnen wij niet binnenbrengen bij de mutualiteit voor terugbetaling. Elektronische voorschriften worden geweigerd. Kunt U een nieuw voorschrift opmaken? Dit mag opgestuurd worden naar onze firma Aqtor.
  Met de groeten van Kafka,
  Dr. F. De Prins, Verloskunde-Gynaecologie, 2000 Antwerpen

 • Frank Ingels

  17 januari 2020

  Wie 64 jaar is sinds 1 januari 2020 kan nog gewoon voorschrijven met boekjes, dit is info van het RIZIV. Vorig jaar moest je 63 jaar zijn op 1 JUNI 2019. Met andere woorden de leeftijdsgrens werd gewoon doodleuk door één of andere bureaucraat 5 maanden vervroegd zodat wie 64 jaar wordt tussen 1 januari 2020 en 31 mei 2020 nu ineens toch digitaal moet voorschrijven. En val ik nu toch wel juist in deze kleine groep zeke ! Grrr, totaal onberekenbaar (of moet ik zeggen onbetrouwbaar ?) onze Overheidsinstellingen !! En denk maar niet dat bij navraag waarom de datum werd verlegd er ook maar éne slimmerik is die daar een plausibel antwoord kan op geven ("ah ja meneer, dat is nu zo, ik kan daar toch ook niet aan doen"). En dan verschieten ze in Brussel dat we gefrusteerd geraken....

 • Marc MAELFAIT

  17 januari 2020

  Dokters van meer dan 65 jaar oud mochten verder met papieren voorschrift werken ?

 • Ann LEFEBURE

  17 januari 2020

  beste, nieuw model was vorige week zeker nog niet verkrijgbaar via MyRiziv
  wij hebben erover ook geen informatie gekregen van het RIZIV, alleen van onze hoofdgeneesheer...
  mvg

  Ann Lefebure
  pneumologe

 • Pierre DE MAZIERE

  17 januari 2020

  hoe moet het met de oudere huisartsen en gepensionneerde huisartsen die nog de geschreven
  voorschriftbrieven zullen blijven gebruiken,maar wel met de nieuwe bijgevoegde formule?
  Met die nieuwe electronische toepassingen kunnen wij niet meer volgen!

  Dr.P. De Mazière
  email adres: piet.demaziere@gmail.com

 • Johan GELDHOF

  16 januari 2020

  via My Riziv heb ik onmiddellijk het nieuwe voorschrift kunnen downloaden en nu staat "het nieuwe geneesmiddelenvoorschrift (mits enige aanpassingen klaar op mijn computer-openingsscherm zodat ik steeds voorschriften kan printen zovaal als ik nodig heb (dus geen drukker nodig.