Diensten kinder- en jeugdpsychiatrie AZ's klagen over afbouw financiering

De diensten kinder- en jeugdpsychiatrie van de algemene ziekenhuizen in Vlaanderen slaan alarm. Ze klagen over een beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om de financiering van de dagplaatsen voor kinder- en jeugdpsychiatrie te verlagen. Minister De Block zegt dat de diensten jarenlang dubbele financiering kregen. Die wordt nu stapsgewijs afgebouwd.

Het bewuste besluit verscheen afgelopen vrijdag in het Staatsblad. Volgens de kinderpsychiaters van de algemene ziekenhuizen wordt de financiering van de dagplaatsen in hun diensten door de beslissing gehalveerd. Een heel aanbod aan therapieën, gaande van gesprekstherapie, muziektherapie of beeldende therapie, waarvoor de diensten de jongste jaren forse inspanningen leverden, zou daardoor onmogelijk worden. "Een kinderpsychiatrische leefgroep wordt op deze manier gereduceerd tot een dagopvang", luidt het in een mededeling van de betrokken diensten.

Minister De Block nuanceert het verhaal. In het kader van de hervorming van de ziekenhuisfinanciering is aan het licht gekomen dat de bewuste plaatsen in de kinder- en jeugdpsychiatrie jarenlang aan 200 procent zijn gefinancierd. "Dat is niet correct. Er zijn ook andere diensten met noden", klinkt het op het kabinet.

Het bewuste kb zal die dubbele financiering geleidelijk afbouwen: dit en volgend jaar wordt de financiering telkens met dertig procent verminderd. Het jaar daarna wordt elke plaats voor honderd procent gefinancierd. Bovendien blijven de middelen binnen het algemene budget van de ziekenhuisfinanciering. De minister heeft ook een advies gevraagd aan de federale raad voor ziekenhuisvoorzieningen over de nodige personeelsinzet per plaats.

Het kabinet-Vandeurzen zit niet op dezelfde golflengte en betreurt dan weer de beslissing van mlnister De Block.

Lees ook :

>Financiering kinder- en jeugdpsychiatrie - Gezinsbond is verontrust

>Financiering kinder- en jeugdpsychiatrie - "Een slag in het gezicht van alle hulpverleners" (sp.a)

>Ook Groen vraagt De Block om besparing terug te draaien

>De Block: "Geen besparing maar interne verschuiving psychiatrie"

 

> Uw mening geven? Reageren? Het debat gaat verder op @specialistkrant en @MediSfeer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.