CM niet enthousiast over ziekenfondspact

De CM is niet zo enthousiast over een aantal zaken in ziekenfondspact dat morgen wordt voorgesteld op de ministerraad. 

Dr. Rob Van den Oever (CM): "De indruk bestaat dat de bevoegdheden die men in 1963 aan zorgverleners en ziekenfondsen toekende, weer wil centraliseren. Zo wordt alles wat onzeker, want ziekenfondsen hebben absoluut een rol voor de thuiszorg bijvoorbeeld en de mantelzorg, en om de patiënten te verdedigen."

"Maar vooral moeten ze wegen op belangrijke keuzes bij gebrek aan middelen. Ik denk aan de moderne medicatie precisiebehandelingen voor kankerpatiënten. Net omdat ze zich richten op een beperkte groep patiënten, krijg je quasi onbetaalbare behandelingskosten. Idem dito voor sommige implantaten. De ziekenfondsen kunnen signalen geven door hun direct contact met de patiënten over welke patiëntengroepen het meest in aanmerking komen."

Dreigende privatisering

"Een ander risico is dat je gaat privatiseren en alleen diegenen in aanmerking komen die er zelf voor betalen. Bijvoorbeeld geldt dat voor de hep C-medicatie. Die kost per pilletje ruim 580 euro voor een behandeling van 12 weken. Dat alles is een discussie waard. Het zou jammer zijn dat de ziekenfondsen op een gegeven moment gereduceerd worden tot uitbetalingsorganisaties. Vooraleer dat dit bezegeld wordt, moet het eerst besproken worden met de andere partners: de zorgverleners."

"De Bvas vindt - terecht, denk ik - dat elementen in de gezondheidszorg waarbij ze rechtstreeks betrokken zijn zoals financiering van zorgverlening en medicatie- en implantatengebruik - eigenlijk meer open besproken moeten worden. Wegens de onmiddellijke impact op hen. Een pact moet de basis leggen van een overleg tussen de strategische cel van het gezondheidsbeleid van de overheid en de partners te velde. Inclusief de ziekenfondsen. En daarvoor is het pact wel belangrijk."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.