CM gooit knuppel in honorariahok, en krijgt hem terug

Luc Van Gorp, CM-baas én voormalig verpleegkundige, vindt de loonspanning ziekenhuisartsen-verpleegkundigen te groot. Grootverdieners bij de artsen moeten inleveren om het verschil bij te passen. Marc Moens (Bvas) spreekt over een 'oorlogsverklaring'. Minister De Block nuanceert.

"Ik vind dat verschil een ongelofelijke spagaat wat niet bijdraagt tot de redelijkheid", verklaarde Van Gorp. En hij liet demagogisch het bedrag van 600.000 euro bruto vallen. Een bedrag dat vlot de weg gevonden had naar Roularta-publicatie Knack. "Als niemand de moed heeft om dat aan te kaarten, zitten we met een immens probleem."

Hij kreeg in eerste instantie tegenwind van 'topdokter' Guido Dua, neurochirurg ZNA Antwerpen. "De redelijkheid is helemaal niet zoek", al geeft hij wel toe dat er een te groot verschil bestaat tussen de verloning van de specialisten onderling. "Specialisten volgen een veeleisende opleiding. Ze mogen dan ook goed betaald worden." Dua werd herinnerd aan zijn uitspraak van enkele jaren geleden. Toen verklaarde hij dat hij 250.000 euro bruto verdiende. "Voldoende, en het moet niet veel minder zijn", zei hij, verwijzend naar zijn lange opleiding tot hij 32 was. "Als assistent in opleiding kun je niets opbouwen. Toen ik 25 was, had ik 25.000 euro schulden. We moeten bovendien investeren in apparatuur, studie, reizen."

Dr. Dua: "Toen ik 25 was, had ik 25.000 euro schulden."

Dua nam het op voor de oncologen en de pediaters die veel te weinig verdienen omdat ze weinig of geen technische prestaties hebben. "Maar minister De Block is bezig om daar verandering in te brengen."

Wat het verschil met verpleegkundigen betreft (40.000 euro bruto per jaar) kaatste Dua de bal terug naar Van Gorp zelf: "Ik zou wel eens willen weten hoeveel mijnheer Van Gorp verdient ten opzichte van zijn secretaresse of secretaris." Wat niet wegneemt dat verpleegkundigen van artsen mogen eisen dat ze hun job doen, lichtte hij nog toe. "Maar er moet toch een kapitein zijn. We moeten de verschillen tussen specialisten onderling in eerste instantie uitzuiveren waarbij we wel moeten opletten dat we niet in het Nederlandse model terechtkomen. Daar is na 17u amper nog een arts bereikbaar." Van Gorp over zijn loon: "Ik wll gerust de vergelijking aangaan met andere sectoren, als bij ons ongeveer sprake is van een verhouding 1 tegenover 3,5 tussen minimum- en toplonen."

Gezondheidseconoom Lieven Annemans gaf duiding bij de 600.000 euro die al snel bij de meesten was blijven hangen als jaarverdienste van een specialist. "Gemiddeld moeten artsen hiervan al 40% afstaan aan het ziekenhuis, tenzij in privéklinieken." Even werd de vergelijking doorgetrokken naar (top)advocaten die makkelijk dezelfde inkomenscategorie kunnen halen maar veel minder lang moeten studeren. Maar daar ging Annemans niet op in. "Gemiddeld verdient een arts in Europa 200.000 euro per jaar. Artsen mogen en moeten veel verdienen. Maar de grote verschillen door technische prestaties moeten eruit. En samenwerking moet in de toekomst meer verloond worden, dat staat in het regeerakkoord. Daar kunnen die verpleegkundigen beter van worden."

Gezondheidseconoom Lieven Annemans: "Artsen mogen en moeten veel verdienen. Maar de grote verschillen door technische prestaties moeten eruit."

Marc Moens (Bvas) reageert krachtig op de 'provocatie' van Luc Van Gorp. "Als mensen naar een staatsgeneeskunde willen, niet georganiseerd door de overheid maar wel door de ziekenfondsen die vaste tarieven bepalen, dan is dit de weg daar naartoe. Ik noem dit een regelrechte oorlogsverklaring."  De Bvas-topman gaat meteen in de tegenaanval: ik stel voor dat de CM eerst ophoudt met zelf deel uit te maken van raden van bestuur van ziekenhuizen of apotheken uit te baten en medische hulpmiddelen zoals rolstoelen (duur) te verkopen. De CM moet zich bezighouden met haar kerntaak als verzekeraar en geen handeltjes opzetten." 

Marc Moens (Bvas): "Een staatsgeneeskunde georganiseerd door de ziekenfondsen? Dat is een oorlogsverklaring."

Minister De Block zag zich dan weer genoodzaakt om de gemoederen te kalmeren. "Historisch zijn grote verschillen gegroeid tussen artsen, die pakken we aan via de herijking van de nomenclatuur en meer transparantie. De astronomische bedragen (van 600.000 euro bijvoorbeeld) kloppen niet met de werkelijkheid. Bij de honderdduizenden euro's aan inkomsten moet men ermee rekening houden dat dat voor de afdrachten is, voor belastingen en onkosten of investeringen. Voor sommige gezondheidsberoepen die te weinig verdienen, hebben we al het nodige gedaan: huisartsen, vroedvrouwen enzovoorts." Anderzijds vindt De Block het terecht dat Van Gorp sommige mistoestanden aankaart.

Minister De Block: "De genoemde astronomische bedragen kloppen niet met de werkelijkheid."

Analyse

Deze retoriek kan uiteraard niet los gezien worden van de budgetonderhandelingen die volgende week in hun definitieve plooi moeten vallen, en van de hervorming van de ziekenhuisfinanciering die Maggie De Block plant. Verder is er een rapport in de maak dat de nomenclatuur doorlicht. De zenuwen staan dus strak gespannen bij enkele opinieleiders.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.