Bvas deelt bezorgdheid artsen in opleiding over werkomstandigheden

Uit een enquête van De Specialist/Le Spécialiste bij Franstalige artsen-specialisten in opleiding (ASO’s) blijkt dat er tijdens de stages nog tal van wantoestanden en misbruiken bestaan. Bvas deelt de bezorgdheid van de artsen in opleiding.

Er bestaat een wet die deze misbruiken beteugelt, maar ze moet natuurlijk nageleefd worden. Bvas wijst ook op de zware verantwoordelijkheid van de universiteiten in dit dossier.

Volgens de enquête zou de helft van de Franstalige artsen-specialisten in opleiding meer dan het wettelijke maximum van 60 uur per week moeten presteren. Vier op de tien ASO’s klagen erover dat hun werkuren niet correct in het register genoteerd worden en twee op de drie ASO’s rapporteren dat extra gepresteerde uren niet vergoed worden. Voor het syndicaat zijn deze situaties ontoelaatbaar. Deze misbruiken leiden tot fysieke en geestelijke uitputting van de ASO’s, vormen een gevaar voor henzelf en voor de patiënten die ze behandelen en zijn nefast voor de kwaliteit van de verleende zorgen.

Nochtans trad de wet Milquet[1] die de arbeidsduur van artsen in opleiding vastlegt al in voege op 1 februari 2011. Artikel 5 bepaalt dat de wekelijkse arbeidsduur niet meer mag bedragen dan 48 uren gemiddeld over een referteperiode van 13 weken. En verder: “De arbeidsduur mag de absolute grens van 60 uren niet overschrijden tijdens elke arbeidsweek.” BVAS heeft destijds hard aan de kar getrokken om deze wet mee tot stand te brengen. Het syndicaat schaart zich achter de vraag om indien nodig de sociaal inspecteurs van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg op pad te sturen om de naleving ervan af te dwingen.

Lees ook: jonge-artsen-in-opleiding-bezorgd-over-hun-werkomstandigheden

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.