ASGB: “We krijgen een branddeur in ons gezicht”

Reinier Hueting (ASGB-Kartel) is helemaal niet te spreken over het begrotingsvoorstel van de regering, dat nipt werd weggestemd door de algemene raad van het Riziv.

"Opnieuw uitgaan van een technische raming om tot een begrotingsvoorstel te komen, betekent a priori al een inbeslagname van een enorm bedrag. Plus: de bedragen die voorzien waren en niet zijn uitgegeven, en die mogelijk worden ingezet voor nieuwe initiatieven, worden meteen ingepikt. We riskeren nu al om op ferme overschrijdingen af te stevenen volgend jaar, en dat het jaar nadien als gevolg daarvan weer lineaire besparingen op het programma staan." 

"Het uiteindelijke regeringsvoorstel is wat gunstiger bijgesteld dan dat van de ziekenfondsen vorige week - waar meer bespaard werd op klinische biologie en radiologie - dan zal een klinisch bioloog (lees: Marc Moens Bvas) dat wel gunstiger beoordelen...het komt erop neer dat als je voor iets middelen wilt, je er dan zelf voor moet zorgen."

Deur in het gezicht

Een aantal kleine tegemoetkomingen zetten de deur zeker niet op een kier voor het ASGB: "We krijgen de deur met een reusachtige klap in ons gezicht. En dan hebben we het alleen over de specialisten. De eerste lijn krijgt zelfs een branddeur in het gezicht met het bevriezen van de wachtposten. We zitten nog te wachten op de herziening van het diabetespaspoort in een meer globale aanpak van de diabetes type 2 patiënt, voorzien voor 1 februari dit jaar: we wachten nog altijd op de publicatie van het KB. Idem dito voor de aanpak van het oneigenlijk gebruik van de spoed. Het project 1733 raakt maar niet verwezenlijkt en is nu maar ten vroegste en gedeeltelijk voorzien voor 2017."

Voor ICT in ziekenhuizen komt er zowat 40 miljoen vrij om het elektronisch patiëntendossier 'te accellereren'. Op zich niet verkeerd, maar "we blijven met zijn allen naast elkaar werken en dat moet veranderen. Het Kartel is al langer vragende partij om de telematicapremie bij huisartsen te verhogen, maar daar is niets van te merken. Het EPD moet passen in multidisciplinair samwenwerken rond de chronisch zieke."

"Wil de minister een tweejarig akkoord, dan zal ze eerst moeten getuigen van meer visie. Als er al iets van voordelen in dit akkoord zit, dan misschien voor de ziekenhuisartsen, niet voor de huisartsen."

"Tot slot nog deze bedenking: de minister wil alles inzetten op de elektronica, maar deze nota was niet eens elektronisch ter beschikking voor wie niet direct rond de tafel zat! Het is lang geleden dat een begrotingsvoorstel in de algemene raad werd weggestemd, maar het is ook lang geleden dat een minister een syndicaat dat voor dialoog te vinden is, zo tegen zich in het harnas jaagt."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.