Artsen Sint-Truiden wijzen de weg naar (dringende) hulp

De huisartsenwachtpost en het ziekenhuis in Sint-Truiden starten een sensibiliseringscampagne rond het gebruik van dringende medische hulp. De bedoeling van de campagne is dat mensen beter weten waar ze terecht kunnen voor de juiste zorg: bij de huisarts, de huisartsenwachtpost of de spoedgevallen.

“We merken vaak dat patiënten niet goed weten waar ze zich best aandienen met welk probleem. Het is voor hen niet altijd duidelijk waar ze het best geholpen kunnen worden. Dat kan leiden tot frustraties bij zowel de patiënt, als de zorgverlener, wanneer ze niet op de juiste plaats terechtkomen met hun medisch probleem. Daarom proberen we zo duidelijk mogelijke richtlijnen mee te geven op onze websites, in de wachtzalen en in het ziekenhuis.”, aldus dr. Joan Vlayen (foto), hoofdarts Sint-Trudo Ziekenhuis.

Wat zijn die richtlijnen dan?

 • Voor de meeste medische kwesties ga je best (eerst) naar je eigen huisarts. Die kan jou het beste advies geven en indien nodig doorverwijzen.
 • Is je huisarts niet beschikbaar, dan kan je terecht in de huisartsenwachtpost. Dit doe je enkel wanneer je een dringend medisch probleem hebt, dat niet ernstig genoeg is voor spoed, maar ook niet kan wachten tot je eigen huisarts beschikbaar is.
 • Bij spoedgevallen kan je terecht in volgende situaties:
  • Als je wordt doorverwezen door de huisarts.
  • Als je met de ziekenwagen wordt binnengebracht na een oproep naar het noodnummer 112.
  • Op eigen initiatief kan dit enkel bij levensbedreigende situaties, ernstige letsels zoals brandwonden of botbreuken, of als je plots zwaar ziek bent zoals bij vermoeden van hartaanval, beroerte, …
    

Wachttijden bevorderen

“Mensen vinden niet altijd de juiste weg naar medische hulp en zijn soms erg ongerust over klachten die ze ervaren. Hun huisarts is dan vaak het eerste aanspreekpunt maar wanneer deze niet beschikbaar is, moeten ze de keuze maken tussen even afwachten, de huisartsenwachtpost of de dienst spoedgevallen van het ziekenhuis."

"De website www.moetiknaardedokter.be kan een handig hulpmiddel zijn om de juiste keuze te maken. Door hiervan gebruik te  maken komen mensen niet onnodig op de huisartsenwachtpost of spoed terecht. Dat bevordert de wachttijden voor hen die wel dringende zorg nodig hebben, zo wordt het voor iedereen beter”, besluit dr. Marleen Colson, bestuurder Huisartsenwachtpost.

> De Kust, vergaarbak van huisartsenproblemen

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.