Artsen bashen op Twitter: rare tijden! (Dr. Caroline Depuydt)

Begin november verscheen op Twitter een hashtag die medische fouten aan de kaak zou moeten stellen: #BalanceTonMédecin. Iedereen kan via deze tag zijn gal kwijt over een onaangename ervaring bij een recent of zeer oud contact met de medische wereld.

Dus ik studeer 12 jaar, ik verwaarloos mijn slaap, mijn levensstijl, mijn privé-leven en mijn geestelijke gezondheid (soms) voor die van anderen en als ik na 10 uur werk even pauze neem en ga kijken wat er op sociale netwerken gebeurt, kom ik #BalanceTonMédecin tegen......

Tja, zult u me zeggen, waarom op Twitter zitten? Het lijkt op masochisme! OK, maar daar merken we ook de polsslag van een bepaalde sociale massagedachte, en die boezemt angst in.

Beroepsvervuiling en Calimero in één

Deze tag kent twee 'verontwaardigingsniveaus': dat van beroepsvervuiling voor wie elke dag probeert om kwaliteitszorg te bieden aan iedereen, en dat van banalisering van de "#MeToo"-beweging die pesterijen, agressie en verkrachting aan de kaak stelt. Waarbij we vaststellen hoe het internet een 2.0 rechtbank wordt, een uitlaatklep voor haat, waar medische handelingen gemengd worden met een calimerogevoel, zich verbannen of mikpunt van racisme weten. Een gevoel van discriminatie dus op grond van etnische afkomst, religie, geslacht, fysiek voorkomen.

Enkele voorbeelden van wat er aan de kaak wordt gesteld: "Toen ik 9-10 jaar was, kreeg ik een crème die een branderig gevoel op mijn huid veroorzaakt..... allemaal omdat de dokters besloten dat ik vies was...Eigenlijk was ik allergisch voor wasverzachter" "Toen ik 5 jaar was, vroeg mijn dokter me hoe ik mijn adoptie beleefd had omdat ik er met mijn blanke vader (ik ben een halfbloed) bij was geweest.... Zonder me eerst te vragen of ik ervan op de hoogte of zelfs maar van bewust was". "De dokter raadt me aan om af te vallen omdat, en ik citeer, als je 50 kilo van je 260 kilo zou verliezen, het ons de moeite zou besparen om elke keer dat je een hartaanval hebt, tussenschotten te moeten afbreken." "Gevorderde fase appendicitis. Drie weken naar de spoedgevallendienst gaan en dokters, verpleegkundigen en gynaecologen zeggen me "het is niets, het zijn gewoon je maandstonden."

Bestaan er medische fouten? Ja. Zijn er foutieve diagnoses? Ja. Kunnen alle ziekten genezen worden? Nee. Hebben we een inspanningsverbintenis? Ja. Hebben we een resultaatsverbintenis? Nee. Bestaan er vermoeide, onhandige of soms zelfs racistische artsen? Ja. Is dat aanvaardbaar? Nee. Moet dat veralgemeend worden? Nee.

Dank u, dokter

Gelukkig lijkt deze tag ook de aanleiding te zijn voor een #RemercieTonMédecin, met steunboodschappen aan "mijn dokter die mijn leven heeft gered", aan "mijn huisarts die een ongelooflijke vrouw is, die 10 uur per dag werkt en voor 25 euro per consult naar het verzorgingstehuis gaat", "dank aan hen die elke dag strijden om te redden, te helpen, te verlichten, te luisteren naar de patiënten", "steun aan de artsen, aan alle zorgverleners, die elke dag hun leven doorbrengen door zorg te besteden aan dat van anderen"; "Wat onze artsen zo groot maakt, is dat ze nooit zullen aarzelen om de idioten te behandelen die zich achter deze verachtelijke hashtag verschuilen.” "Elke dag redden artsen levens en vechten om ons gezondheidssysteem en onze ziekenhuizen recht te houden tot de laatste snik, maar op Twitter geven sommigen er de voorkeur aan om een hele beroepsgroep de duvel aan te doen en te bespugen door zich op geïsoleerde gevallen te concentreren."

Haatstemmen

Mijn mening: artsen bashen is een gemakkelijk en snel tijdverdrijf geworden op de hoogste echelons van de politieke besluitvorming om de zwakheden van het gezondheidsstelsel te verklaren. Sommige politici en ziekenfondsen lijken in een campagnestijl te zitten om supplementen aan te klagen, "slechte" medische praktijken, gebrek aan overleg. En tegelijkertijd artsen te overladen met steeds meer instructies en verplichtingen.

Zo geeft men wind in de zeilen van haatstemmen op een ander niveau: dat van Jan met de pet die daaraan een voorbeeld neemt. Laten we voor de verandering wat waardigheid toelaten, wat erkenning, wat #RemercieTonMédecin in de media en in politieke discussies en zien wat dat oplevert.

Caroline Depuydt

> Dit debat wordt voortgezet op Twitter met De Specialist en Medi-Sfeer.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.