Antibioticabarometer levert huisartsen inzicht in werking en premie op 

Belgische huisartsen kunnen dit najaar intekenen op de nieuwe antibioticabarometer. Die tool moet hen inzicht geven in hun werking, bijvoorbeeld in hun beslissingen over antibiotica, en hen in staat stellen hun werking te toetsen aan de algemene richtlijnen. Deelnemen kan de huisartsen een praktijkpremie van 6.000 euro opleveren. Dat schrijven Het Nieuwsblad en de andere Mediahuis-kranten. Eerder al werd dit voorgesteld in de medicomut.

"De bedoeling is dat we artsen kunnen vertellen hoe hun praktijk presteert en hen feedback kunnen geven over hoe ze het beter kunnen doen", zegt huisarts en professor huisartsgeneeskunde Bert Vaes (KU Leuven) in de kranten. "Hoeveel patiënten met longontsteking zijn er het afgelopen kwartaal langsgekomen en hoeveel hebben er antibiotica gekregen? Dokters weten dat vaak niet. Dat cijfer kunnen we dan toetsen aan de algemene richtlijn. Stel dat een praktijk 80 procent antibiotica gaf, dan kan de barometer melden dat dat gemiddeld 90 procent zou moeten zijn. Bij een keelontsteking of sinusitis is de richtlijn maar 20 procent."

Evolutie met een rotvaart

Weet een huisarts dan niet wat voor te schrijven voor welke ziekte? "We weten dat huisartsen de meeste kennis hebben op het moment dat ze afstuderen", legt professor Vaes uit in de kranten. "Dan zijn ze op de hoogte van de recentste ­inzichten. Intussen blijft de ­geneeskunde met een rotvaart evolueren. Het is zeker voor huisartsen moeilijk om tot in de puntjes op de hoogte te blijven van alle domeinen. De barometer is een manier om hen up-to-date te houden én dat te koppelen aan hun eigen patiënten."

Premie

Huisartsenvereniging Domus Medica ondersteunt het plan om de barometers uit te rollen. "We willen benadrukken dat het geen systeem is om de dokters te controleren. We willen collega's die bezig zijn met kwaliteit net belonen: wie participeert, kan daarmee de geïntegreerde praktijkpremie van 6.000 euro krijgen", zegt voorzitter Jeroen van den Brandt.

Na een proefproject met de diabetesbarometer, waarvan de eerste resultaten binnen zijn, en de antibioticabarometer, wordt tevens gewerkt aan barometers rond nierfalen en mentale gezondheid, zegt Vaes in de kranten.

Eerder legede Prof. Bert Vaes (academisch centrum huisartsgeneeskunde KU Leuven) op de medicomut al uit hoe je als huisarts kunt evolueren van een reactief ziekte-t naar proactief populatiemanagement.

Kwaliteitsindicatoren

“Het komt er nu op aan om progressief te starten met kwaliteitsindicatoren zodat we finaal een sterke benchmarking bereiken. Patiënten die underscoren kunnen we dan actief gaan aanschrijven”, aldus ook Jos Vanhoof (Bvas) die zijn enthousiasme hierover toen niet onder stoelen of banken stak: “Deze evolutie is zeker wel boeiend en ze geniet mijn steun op voorwaarde dat er voldoende middelen tegenover staan. De praktijkpremie moet ook worden aangepast aan andere parameters en alles dient goed te worden omkaderd. Er kan zowel forfaitaire input zijn via vergoeding van verpleegkundigen, via de new deal (meer praktijkmiddelen) als door prestatiegebonden praktijkparameters”, besloot hij

> Winst geboekt voor Sumehrs en thuishospitalisatie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    23 oktober 2023

    Die 6.000 € waren “ peanuts “ voor een paar gepensioneerde vedetten in de streek in vergelijking met wat ze konden opstrijken door een collusie aan te gaan met den apotheker !